Pasáž Canopée v obchodní čtvrti Les Halles

La Canopée des Halles

Pasáž Canopée v obchodní čtvrti Les Halles
Spoluautor: SEURA Architectes
Spoluautor:Mathieu Mercuriali
Adresa: 101 Rue Berger, Paříž, Francie
Investor:Ville de Paris-Sempariseine / RATP
Soutěž:2004-07
Realizace:2012-16
Náklady:1 000 000 000 Euro
Plocha pozemku:430000 m2


Centrální tržnici Halles de Paris (Victor Baltard, 1870) rozkládající se na ploše deseti hektarů popisoval Emil Zola jako “Le Ventre de Paris“ (břicho Paříže). Dvanáct litinových hal však bylo v sedmdesátých letech minulého století strženo (zůstala pouze centrální kupole obchodní burzy, kterou nyní Tadao Ando přestavuje na uměleckou galerii a hala č. 8 byla v roce 1971 přenesena do Nogent-sur-Marne). Než byl dokončen nový dopravní uzel, tak se čtyřiadvacetimetrovému výkopu dlouhému přes půl kilometru přezdívalo “Pařížská jáma“. Po dokončení v roce 1985 neslo podzemní komerční centrum Forum Les Halles od Paula Chemetova rysy doznívající postmoderny. Veškerá doprava i komerce zůstala ukrytá pod zemí a obyvatelé francouzského velkoměsta se mohli těšit ze střešního parku Jardin des Halles. S příchodem nového milénia se uskutečnila dvoukolová mezinárodní soutěž na rozšíření jednoho z největších dopravních uzlů v Evropě. První kolo vyhrál David Mangin z ateliéru Seura, jehož návrh posloužil jako zadávací podmínky pro druhé soutěžní kolo, jehož vítězem se stal pařížský ateliér Patrick Berger & Jacques Anziutti architectes. Jejich návrhu dominuje skleněná střecha, kterou autoři pojmenovali “La Canopée“ (baldachýn). Celkové náklady na přestavbu dopravního uzlu se vyšplhaly na miliardu euro. Od dokončení v dubnu 2016 zastávku každodenně využije 800 000 cestujících. Obchodní plochy se rozrostly o dalších 66 000 m² a s roční návštěvností 37 milionů nakupujících potvrdily Forum Les Halles na nejvyšší příčce komerčně nejúspěšnějších míst v Paříži. Vedle obchodních prostorů přibylo také 14 000 m² ploch pro kulturní zařízení jako hudební konzervatoř, mediatéka a sály pro amatérské herce a tanečníky.
Nástup do pětipodlažního podzemního komplexu nyní zastřešuje prosklená ocelová konstrukce o rozloze dva půl hektaru připomínající svým organickým tvarem motýlí křídla. Filigránská konstrukce byla inženýrskou výzvou, která má uživatele chránit před rozmary počasí a vytvořit tak kryté náměstí, kde se nyní mohou celoročně konat různé kulturní události. Baldachýn složený z 18 000 skleněných panelů má zároveň vytvářet novou impozantní bránu do města.
0 komentářů
přidat komentář