Parkoviště pro kola

Parkoviště pro kola
Adresa: Stationsplein, Amsterdam, Nizozemí
Projekt:1998-1999
Realizace:2000-2001
Zastavěná plocha:3000 m2


V súvislosti s výstavbou metro linky sever-juh, autobusovou stanicou a podzemným podchodom pre peších, bol mestský úrad nútený vyčistiť vstupnú plazu pred hlavnou železničnou stanicou od nespočetného množstva bicyklov. Ako riešenie tohto problému bol navrhnutý dočasný parkovací dom pre 2500 bicyklov na vodnej hladine medzi Lovers quay a hotelom Ibis. Rozmery budúceho parkoviska nemohli presiahnuť 100 x 17,5 m a musela taktiež svojou konštrukciou umožňovať otáčanie sa výletných lodí, ktoré v týchto miestach končia svoju prehliadku.
Návrh spočíva vo veľmi efektívnom uskladnení bicyklov a je koncipovaný ako verejné priestranstvo. Využíva výškový rozdiel 1,25 m pozdĺž stanice pomocou systému rámp na ktorých bicykle priamo parkujú. Ďalším limitujúcim faktorom bola minimálna vzdialenosť od nábrežia 2 m a nezávislá konštrukcia na vlastnom základe. Objekt sa stal vyhľadávaný nielen pre jeho funkčnú stránku, ale taktiež ho využívajú skateboardisti ako cvičisko pre svoje nové kúsky a turisti neopustia Amsterdam bez toho, aby sa s ním nevyfotili.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od VMX Architects