Obytný dům s ateliérem Hopp

Obytný dům s ateliérem Hopp
Autor: Max Dudler
Spolupráce:Nina Herchenbach
Adresa: Gunta-Stölzl-Strasse 1, Výmar, Německo
Investor:Vollrath a Johanna Hopp
Projekt:2001
Realizace:2003
Užitná plocha:260 m2
Obestavěná plocha:930 m3


Pod názvem »Neues Bauen am Horn« (Nová výstavba na rohu) vyrostla ve Výmaru na kopci východně od Ilmpark nová vzorová čtvrť. Areál je z východní strany vymezen ulicí Albrecht-Dürer-Strasse a na západě Theodor-Storm-Strasse. Domy pro manžele Hoppovy – jejichž ateliér se nachází na ulici Gunta-Stölz-Strasse a v řadě hned za ním leží jeho dvojče: obytný dům – je součástí této nové čtvrtě. Hmoty lze chápat jako jeden celek. Obě hmoty mezi sebou utvářejí venkovní prostor »zelenou místnost«. Vše navíc stvrzují téměř identické fasády obou domů.
Obě kostky jsou posazeny na terénu bez soklu a přes svoji poměrně malou velikost na sebe okamžitě upozorňují čistě černou barvou, která jim dodává na váze. Fasáda po dopadu světla působí přesto barevně. U těchto stavebních hmot je dohnána čistota monolitického tvaru až do samé krajnosti. Fasádu rozdělují vhodně umístěná posuvná okna; úzké, ale přesto jasné zářezy vstupů a naproti nim ležící okenní otvory kostku mírně obměňují a zároveň zdůrazňují plastičnost celku.
Pro vnitřní prostory je charakteristická lehkost. Místo, které bylo k dispozici, je díky vestavěným prvků využito do nejmenšího detailu. Lehké rozdíly v barevnosti vznikly samy prostřednictvím odlišnosti v materiálech: světle šedé stěny, dřevěné šedě naolejované podlahy. Běžně používaný podlahový materiál dodává prostorám na velkorysosti. Pás přístupové osy – společně s velkými otvory – prolíná hranice mezi vnitřkem a vnějškem. Cesta vede přímo z ateliéru přes zahradu do obytného domu, zde pokračuje do horního patra a pak dále na střešní terasu s výhledem na nivu řeky Ilm.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Max Dudler