Obchodní komplex Meydan

Obchodní komplex Meydan
Adresa: Ümraniye, Istanbul, Turecko
Investor:Metro Group AG
Realizace:2007
Užitná plocha:55000 m2


Firma Metro uspořádala v roce 2005 soutěž, kam přizvala pět architektonických týmů. Zadání znělo celkem nudně: navrhnout na zelené louce za Istanbulem nové nákupní středisko. Vítězný návrh ateliéru FOA vycházel z jejich osvědčeného receptu prolínání stavby s okolní krajinou. Jednotlivá patra obchodního centra o celkové ploše 70000 m² se na sebe kupí, ohýbají a znovu spojují. Projekt s názvem Meydan, což turecky znamená tržiště, by se měl v budoucnu stát součástí veřejného prostoru nově rodící se městské čtvrtě Ümraniye. Kromě obřího obchodu s elektronikou a supermarketu se centrum zaměřuje na sport, módu a poskytuje  množství dalších obchodů. Nabídku služeb uzavírá velký multiplex s širokým spektrem restaurací. Pod nákupním střediskem je instalován geotermální systém, který se stará o vytápění a chlazení celé stavby.

Obchodní komplex na sebe bere původní tvář Ümraniye a současně jí dává současnou, ale i do budoucna, perspektivní podobu. Louky divoce rostoucích bylin na plochých střechách nahrazují historii této městské čtvrti. Ještě před několika desetiletími měla Ümraniye, která dnes zažívá obrovský stavební boom, venkovský charakter s méně než devíti stovkami obyvatel.
Umraniye nechce být jen dokonalým obchodním komplexem, ale skutečným městským středem pro budoucí výstavbu v jedné z nejrychleji se rozrůstající oblasti Istanbulu. V současné době leží na předměstí, ale již brzy vyroste kolem obchodního komplexu hustá městská zástavba.
Budova svou geometrií a trasováním předvídá své pozdější začlenění do kontextu hustého vnitřního města. Klade si za cíl vytvořit alternativní model, který by stál proti klasické výstavbě obchodních center na okrajích měst. Hlavní pozornost byla věnována podzemnímu parkování, které znovu uvolnilo velkou část plochy pozemku pro krajinu a náměstí umístěné ve středu nového návrhu.
Centrální náměstí je aktivováno několika pěšími cestami spojujícími podzemní parkoviště s úrovní terénu a v širším městském kontextu přístupné dvěma novými cestami vedoucími pes střešní krajinu. Všechny střechy jsou pokryté rozsáhlou vegetací a v několika místech navazují na okolní topografii. Snaží se využívat nové objemy jako rozšíření stávající topografie spíš než jako kontejner umístěný na vyasfaltovanou plochu.
Střecha je rovněž vybavena světlíky, které přívádí do vnitřních prostorů denní světlo a starají se o větrání. Všechny zbývající plochy, které nejsou osázeny zelení, ať už jde o fasády nebo podlahy, jsou obloženy nebo vydlážděny stejným materiálem: cihelnými dlaždicemi, které mají v závislosti na funkci a využití do své struktury zakomponovány různé mezery.
Foreign Office Architects
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pekne
hetzer
23.10.08 01:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od FOA