Novostavba rodinné vily v Benešově

Novostavba rodinné vily v Benešově
Spolupráce:Jakub Koníř, David Šabata, Tomáš Balej
Projekt:2007-08
Realizace:2008-14
Užitná plocha:346 m2
Obestavěná plocha:1486 m3


foto: Tomáš Rasl
Pozemek protáhlého tvaru sousedí s hodnotnou vilou od architekta O. Novotného.
Novostavba je umístěna ve spodní části pozemku, tak, aby nová i stará vila měly dostatečný prostor.
Dům na půdorysu písmene C vymezuje atrium otevřené do hlavní zahrady. Při pohledu z hlavní obytné zahrady je dům s atriem rozčleněn do menších částí, naopak ze vstupní strany se uplatňuje svojí kompaktností.
Dům je navržen s většinou prostorů na přízemí, pro jejich spojení se zahradou. Přízemí je navrženo jako velkorysé společenské podlaží, včetně bazénu, pracovny a ložnicové části, výškové úrovně podlah postupně navazují na mírně svažující se terén. Atrium je chápáno jako intimní venkovní místnost. V patře jsou umístěny dva pokoje a koupelna, v suterénu zázemí domu s garáží pro dvě auta.
Jádrem domu je prostor jídelny - obytné haly, výjimečnost tohoto prostoru je zvýrazněna provedením stropu formou valené klenby a doplňkovým přirozeným osvětlením pod vrcholem klenby. Výška klenby umožňuje přisvětlení prostoru z horní části příčně do prostoru z východní a západní strany - do středu domu tak bude sluneční svit dopadat po celý den.
Svrchu prosklená vstupní hala navozuje pocit venkovního dvorku, hala přivádí světlo i do suterénu.
Dům bude převážně pohlcen vegetací - pohledové střechy jsou navrženy ozeleněné, fasády domu budou porostlé popínavými rostlinami. Betonový profilovaný strop výtvarně sjednocuje prostory domu a je navržen jako originální patent autorů.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dobrá práce
chrdle
07.01.16 08:29
pokora
Šimon Brnada
07.01.16 08:45
...poznámka...
Sl. Kuchovský
13.01.16 03:30
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier K2