Návštěvnické centrum vulkanoparku

Kemenes Vulkán Park

Návštěvnické centrum vulkanoparku
Adresa: Sághegyalja körút 1., Celldömölk, Maďarsko
Investor:Celldömölk Város Önkormányzata
Projekt:2011
Realizace:2013


Betonem lapený oheň


Maďarsko není bohaté na aktivní vulkanickou činnost. Před 5 milony let ale velkou část země pokrývaly sopky. Mimochodem díky tomu vnikla kvalitní půda pro prudukci vína - maďarský hlavní exportní produkt.
Tato ikonická stavba leží 200 km západně od Budapeště. Její projekt vzešel z národní architektonické soutěže uspořádané zastupitelstvím města Celldomolk. Foldes Architects zvítězili v konkurenci víc jak 40 projektů. Zvolený rovinatý pozemek leží mezi městem Celldömölk a 5 milionů let starým kopcem Sag, který vznikl vulkanickou činností.
"Namísto přímočarého  přepisu téma valukánu do tvaru budovy jsme se snažili zachytit pravou podstatu místa. V našem konceptu dominují hrubé materiály. Homogenní šeď betonu, corten barvou upomínající lávu a komínovité uspořádání prostoru přinesly duch a podstatu vulkánu." - dodává Laszlo Foldes, hlavní architekt Foldes Architects.
Při vstupu do rozhlehlého interiéru návštěvníka zaujme vertikálně otevřený prostor. Malé střešní okno v pátem podlaží nechává proniknout paprsky světla do interiéru a návštěvníkovi se tak nabízí pohled "hrdlem" vulkánu. Industriální materiály jako betonové stěny, tmavě šedé pryskyřičné podlahy, ocelové schodiště a cortenové kubusy dotváří interiér se vztahem k plášti muzea. Rozdílné výšky a polohy můstků spojují různě velké a cortenové boxy. Ty nabízejí různé funkce od promítací místnosti po interaktivní expozici. Výstavní texty jsou umístěny přímo na stěnách - tedy bez použití podkladních panelů.
Pokud jste si někdy představili procházku kubistickou malbou, tato budova je skvělým příkladem toho, jak byste se cítili při procházce Picassovou Geurnicou. Při průchodu pod rudými kostkami, kolem šedých zdí a mostů, dostanete příležitost pochopit pomíjivost a zranitelnost lidské existence ve srovnání s nezměrnou silou přírody.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Foldes Architects