Návštěvnické centrum Great Fen

Návštěvnické centrum Great Fen
Adresa: Chapel Road, Ramsey Heights, Velká Británie
Investor:Wildlife Trust for Bedfordshire, Cambridgeshire & Northamptonshire


Zúčastnili jsme se prestižní architektonické mezinárodní soutěže na budovu návštěvnického centra Great Fen v Cambridgeshire, Velké Británii. Náš návrh byl vybrán do druhého kola spolu se čtyřmi dalšími z celkem 201 odevzdaných návrhů. Místo pro návštěvnické centrum je v  rovinaté krajině tvořené jezery, příkopy, vlhkými a rákosovými loukami s širokým horizontem a nekonečnou oblohou. Parcela leží v nejnižším místě Spojeného Království (-2.2 m.p.m.) Návštěvnické centrum je nedílnou součástí ambiciózní vize transformace části krajiny (fenu - slatiniště) do přirozeného „původního“ stavu.
Budova slouží jako zázemí pro návštěvníky projektu Great Fen s přednáškovou místností, výstavním prostorem a restaurací a měla by se stát výchozím bodem pro návštěvy okolní krajiny. Inspirací ideového konceptu se staly organické konstrukce rostlinných buněčných struktur a stavby anglického architekta a krajináře Josepha Paxtona, jehož Holme post (sloup z Křišťálového Paláce) je s místem Great Fenu úzce spjat.
Návštěvníci se k domu dostanou po dřevěných lávkách, které jsou známy z místních historických osídlení. Cesta k domu je doplněna šesti místy pro bližší seznámení s krajinou, zastavení, meditaci a pozorování okolí pomocí kamery obscury.
Horizontální objem reflektuje velkolepé měřítko krajiny. Rozsáhlá zelená střecha poskytující panoramatické výhledy  je podepřena šestiúhelníkovou modulární strukturou založenou na pilotách. V obou podélných směrech je struktura pevně vymezena hranicí, která odpovídá rovným liniím vodních kanálů. Na kratších protilehlých stranách je umožněna budoucí expanze stavby. Buněčná nosná struktura vymezuje kromě vnitřních prostorů také sérii krytých i otevřených venkovních teras poskytujících výhledy na Fenland. Dřevěná stavba je z vnější strany opláštěná panely z místního rákosu, který umožní postupné splynutí domu s okolím.
číst dále
Autorský tým Praha – Jan Horký, Pavel Nasadil, Pavel Nosál
Autorská spolupráce Londýn, Norwich – Gavin Mc Farlane, Evan Larbi, Cassie Godfrey, Philip Bodie
Sustainability and materials – John Hutchinson
Landscape Architect – Keith French, Grant Associates
Structural Engineer – Stephen Smalley - Design id, Jan Přikryl
Services Consultant – Matt Selby, MLM Multidisciplinary Consulting
Highways Consultant – Luke Fairall, Rossi Long Consulting Ltd.
Cost Consultants – Neil Smith, BAQUS Construction Consultancy
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ANO
Roman Fiala
18.07.13 08:38
NE
Winter
20.07.13 06:29
...
ondrejcisler
22.07.13 12:55
1. MISTO ...
22.07.13 02:36
ano/ne/...
Vích
22.07.13 04:28
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Feilden + Mawson LLP FAM Architekti