Nákupní centrum s bytovou střešní nástavbou

Nákupní centrum s bytovou střešní nástavbou
Investor:Gradis Skupina
Projekt:2006
Realizace:2006-07
Užitná plocha:7500 m2
Plocha pozemku:4200 m2


Původní zadání klienta znělo postavit na místě stávajícího obchodu nové nákupní středisko. Následně vznikl projekt využívající střechu obchodu k vybudování nových bytů. Dřevem obložený objekt leží přímo ve středu vesnice Bohinjska Bistrica v alpské oblasti kolem jezera Bohinj. Odtud se nabízí překrásné výhledy na okolní hory, ale po architektonické stránce vesnici v 60. letech poškodila textilní továrna a kolem vybudované obytné bloky. Textilka byla později zavřena a na jejím pozemku vzniklo nákupní centrum, na jehož místě dnes stojí nový supermarket, ale výhledy odtud do okolí nejsou stále příliš pěkné. Tvarování stavby a vnitřní dispozice bytů a se otevírá výhledům na hory a směrem k slunci. Proto je čelní dřevěná fasáda nejvíce prosklená panoramatickými okny. Boční fasáda je uzavřená – okna se otevírají do balkonů vykrojených do hmoty domu. Z postranních oken se pohled otevírá rovněž na hory.
Stupňovitý tvar domu vychází ze siluety okolní krajiny. Na střeše obchodního domu jsou jednotlivé byty umístěny do odstupňované formy ve tvaru písmene L. Na západ, odkud přichází silný vítr a sníh, se fasáda otevírá pouze zapuštěnými lodžiemi. Pro svislou střechu byla jako obkladový materiál vybrána šedá břidlice. Půdorys ve tvaru L uzavírá společnou vnitřní zahradu, která leží na střeše nákupního centra. Čelní fasáda a strany otevírající se do vnitřního nádvoří sálají teplo a jsou zhotoveny ze svislých dřevěných latí rozmístěných v různém rytmu. Vybrané materiály, místní modřín a břidlice kladená v diagonálním rastru, jsou v této oblasti tradičně využívány k obkladu střech a fasád. Pro severní a jižní část stavby je charakteristická hra s transparencí svislých dřevěných latí, které vytváří balkonové zábradlí, obklad fasády nebo zastiňující prvky. Břidlicová střecha tvořená texturou kosočtverců na východní a západní straně domu ochraňuje byty před větrem a sněhem. Fasády nákupního centra tvoří kombinace ocelových desek a velkoplošných skleněných panelů.
K dispozici jsou byty různých velikostí – od 40 m² garsonek až po 120 m² dvoupatrové byty. Interiér je vytvořen z místních materiálů jako například dubové podlahy; žulové dlaždice v koupelnách a hlavně velká okna s kovovými okenicemi. Konstrukční systém je navržen tak, aby mohly být vnitřní dispozice maximálně flexibilní. Pouze nosné stěny oddělují byt od zbytku stavby. Všechny ostatní stěny jsou nenosné.
Konstrukci tvoří kombinace sloupů v nákupní části a nosných stěn v oblasti skladů a servisních provozů nákupního centra. Stejné konstrukční uspořádání je přejato rovněž ve sklepě, kam je umístěno podzemní parkování, a také v horních patrech bytů. Stropní desky jsou ze železobetonu, zbývající stěny jsou cihelné.
Na samém vrcholu stavby přechází šikmá střecha opět do ploché střechy. Důvodem tohoto řešení bylo skrýt veškeré instalace jako jsou komíny, výduchy ventilace a venkovní klimatizaci.
OFIS
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Regionalismus na střechách supermarketů
Petr Šmídek
20.07.08 11:08
Regionalismus?
Vích
21.07.08 11:23
...
pipe
21.07.08 01:37
Mou odpovědí...
Petr Šmídek
22.07.08 07:33
alpské stavby
Vích
22.07.08 12:53
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OFIS arhitekti