Nájemní byt Kačerov

Nájemní byt Kačerov
Spolupráce:Barbara Zedková
Ročník:2016
Užitná plocha:50 m2


Zrekonstruovat starý malometrážní byt v pražské čtvrti Kačerov na moderní bydlení vhodné na krátkodobé pronájmy, to byl záměr investora. Vybral si pražské 0,5 Studio, které má s rekonstrukcemi starých bytů nemalé zkušenosti a jehož předchozí realizace ho velmi zaujaly.

Byt se nachází ve třetím patře předválečné budovy, která, ač je v blízkosti rušné magistrály, tak hlukem výrazněji zasažena není, naopak se nachází v klidnější části čtvrti a poskytuje výhled do zahrádek nebo na Depo Kačerov.

Původní byt byl ve velmi špatném stavu a velikosti jednotlivých místností neodpovídaly dnešnímu životnímu stylu. Kuchyň působila velmi stísněně, zato ložnice byla nepoměrně velká. Plusem byly zachované staré dveře, parkety a terazzo.

Hlavním úkolem pro architekty bylo tedy vytvoření velkorysého obytného prostoru, který nahradí nevhodné místnosti a umožní příjemnější obývání. Spojením kuchyně a ložnice vznikl prostor, který s pomocí dřevěné dělící příčky umožňuje různé varianty využití. Sladěním barev a materiálů docílili kompaktního vzhledu, ve kterém si staré prvky dobře rozumní s nově navrženými.

Do bytu se vchází přes skromnou chodbu, nyní tónovanou do tmavě modré barvy. V její části byla vymezena šatna, která je od chodby oddělena vzdušným skleněným poloprůhledným paravanem. Z chodby lze vstoupit do hlavního prostoru bytu, který tvoří kuchyně s obývacím pokojem a ložnice. Dělící příčka z březové překližky mezi obytnou částí a ložnicí slouží jako televizní stěna a z opačné strany jako prostor pro ukládání peřin. Vestavěná komoda za čelem postele je využita jako noční stolek. V ložnici, ze které lze vyjít na malý balkon, jsou nově umístěné prostorné skříně.

Kuchyňský kout je vymezen geometrickým obkladem stěn a dlažbou. Stejný obklad byl použit i v prostoru toalety a koupelny. Barva kuchyňské linky koresponduje s barevností obkladu a opakuje se i na dalších prvcích v bytu. Ta je kontrastně doplněna černě barevnými prvky. Koupelna a toaleta byly ponechány na stejném místě, pouze byly nově zrekonstruovány.

Architekti zhodnotili co nejvíce původních prvků bytu. Nové zásahy vstupují neinvazivně, příkladem může být lehká dělící stěna v chodbě, která nijak nenarušila původní terazzo, nebo doplnění části parket v obytném prostoru. Vhodně zvolený geometrický obklad do návrhu vnáší moderní vzhled, přesto svým dekorem i barevností dobře komunikuje se starými prvky. Ve stejném duchu se nese i volba volného nábytku, stůl z bazaru a židle TON, které svojí barevností oživují celou atmosféru. Architekti netvoří kopie historického prostoru, ale navrhují současným jazykem v souladu s původní stavbou.

Úloha Nejmenšího bytu, tolik palčivé otázky pro funkcionalistické architekty, silně rezonuje i dnes. Architekti z 0,5 Studia zvolili jednoduché řešení malého prostoru, který rozdělili pohyblivou příčkou tak, že obyvateli umožňuje dlouhý průhled z ložnice přes obytný prostor až do kuchyně a naopak. V kombinaci s příjemnými materiály a nadčasovým nábytkem vytvořili i z malého bytu místo pro příjemné bydlení.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nezklamali
Martin Šťastný
09.07.16 08:16
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 0,5 Studio