Mezonetový byt v Brně

Mezonetový byt v Brně
Realizace:2014
Užitná plocha:72 m2


Byt se nachází ve starším brněnském domě nedaleko pivovaru. Původně nabízel malé byty pravděpodobně právě pro zaměstnance pivovaru. Některý z předchozích majitelů propojil dva byty nad sebou do jednoho většího mezonetového. A v takovém stávajícím stavu byt koupila i naše klientka.
Předchozí stavební zásahy vyžadovaly propojení obou pater vnitřním schodištěm, které bylo bohužel orientováno trochu nešťastně s výstupem směrem k oknům. Původní dispozice tedy nabízela obývací pokoj s kuchyní a toaletu v prvním patře a dvě průchozí ložnice a koupelnu v patře druhém.
Nejdůležitějším bodem rekonstrukce byla změna orientace stávajícího schodiště. Výstup v druhém patře tak umožnil vytvořit chodbu, z ní přístupné dvě ložnice a koupelnu. Prostor nad schody byl využit jako vyvýšená postel vyrobená truhlářem na míru. Poslední dispoziční úpravou bylo vytvoření předsíně v prvním patře. Luxferová stěna poloprůhledně oddělila věšáky na kabáty od kuchyně. Dále přišla na řadu výměna podlahové krytiny v celém bytě a nové obklady ve stávající toaletě a samozřejmě i v nové koupelně.
Schodiště zde hraje hlavní roli, proto mu byla věnována pozornost i při vlastním interiérovém vybavení. Místem bylo nutno šetřit kde to šlo, a proto je v prvním patře prostor pod schody využit vestavěnou pohovkou s úložným boxem, která vyplnila i půlkruhovou niku. Na atypickou pohovku navazuje zábradlí se stylizovanou mříží, jejíž až molekulární struktura odkazuje na vědeckou profesi paní majitelky. V prvním patře se prostor nad schody využívá již zmíněnou postelí. Nad hlavou je pak pamatováno i na pár poliček, namísto nočního stolku. Kuchyňská linka, kterou v bytě zanechali původní majitelé prozatím slouží svému účelu a v budoucnu bude pravděpodobně nahrazena linkou novou.
Koupelna v druhém patře je obložena mozaikou s kruhovým dekorem, kde se střídají bílé a tmavě-modré plochy. Do bílé plochy je zakomponován drobný dekor z modrých koleček, která na svá místa podle našeho návrhu umístili šikovní řemeslníci.
Celkové řešení bytu nabídlo praktičtější dispoziční využití i dostatek prostoru pro umístění mnoha knih, květin, suvenýrů z cest i dárků od rodiny a přátel, které majitele obklopují.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Skvělé...
Tomáš
29.01.15 03:23
taky líbí
petranj
29.01.15 06:51
docela pěkné
Petra Jarošová
14.03.15 07:57
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Mooza Architecture