Mezinárodní automatická telefonní centrála

Mednarodna avtomatska telefonska centrala (MATC)

Mezinárodní automatická telefonní centrála
Adresa: Cigaletova ulica 15, Lublaň, Slovinsko
Realizace:1972-78


Zatímco Ravnikarovy věže na náměstí Republiky měly vyznačovat novou jižní bránu do města, tak o tři roky později (1963) se uskutečnila soutěž na Bavarski dvor, který ztvárňoval severní bránu do Lublaně. V soutěži tehdy zvítězil architekt Milan Mihelič s clusterem výškových budov, z čehož se podařilo realizovat jen čerpací stanici, mrakodrap S2 a telefonickou ústřednu MATC. Severní brána má dodnes silný růstový potenciál. Kvůli nekoncepčním urbanistickým zásahům ze strany města bylo území po dlouhá léta sužováno dojmem nedokončeného torza. Významná křižovatka vedle Miheličova mrakodrapu 'Poslovna stolpnica S2', kde se Slovenska cesta střetává s vnitřním městským okruhem železniční dráhou, je v současnosti postupně doplňována o další výškové objekty od Sadara s Vugou nebo Borise Podreccy, jehož soutěžní návrh zvítězil v roce 2008 na novou podobu Bavarski dvor v sousedství Miheličovy mezinárodní automatické telefonní ústředny a dává tak naději, na celkové dokončení a urbanistickou nápravu místa.
MATC je první slovinskou high-tech stavbou, která vzešla z architektonické soutěže uspořádané v roce 1970.
Autor vítězný návrh rozdělil do dvou částí: vlastní hmota telefonní ústředny se nachází v podzemí, zatímco kanceláře jsou umístěny ve dvou nadzemních podlažích. Přízemí tak zůstalo prázdné a lidé tudy mohou po ulici volně procházet. Horní administrativní část, která se vznáší nad chodníkem, podporují jen dva mohutné válcové výduchy vzduchotechniky a čtveřice tenkých ocelových sloupků. Zavěšený plášť zvlněné fasády tvoří bezrámové zrcadlové zasklení. Po konstrukční stránce i způsobem zrcadlení okolí na fasádě se MATC v mnohém podobá slavné budově Willis Faber and Dumas v Ipswichi od Lorda Normana Fostera, která byla dokončena o tři roky dříve. Mihelič si však obdobný způsob velkplošného zasklení vyzkoušel již dříve na obchodním domě v Novém Sadu, který pak zužitkoval a promítl do torza realizovaného v Bavarski dvor.
0 komentářů
přidat komentář