LEE - bytový dům na Leebgasse

LEE - bytový dům na Leebgasse
Adresa: Leebgasse 46, Vídeň, Rakousko
Projekt:2001-04
Realizace:2003-04
Užitná plocha:1100 m2
Zastavěná plocha:230 m2
Plocha pozemku:420 m2
Obestavěná plocha:4900 m3


V betonové džungli města, v šedivé spleti uliček čtvrti Favoriten, na pozadí rastru historických fasád vyrostla stále zelená oáza. Bytový dům na Leebgasse upoutá především svojí lehkostí a variabilností. „Postavit flexibilní schránku je trochu málo," tvrdí querkraft, „dům potřebuje tvář, především v případě sociálního bydlení." Z čísla domu 46 trčí do ulice stébla a stonky. Okolí čelí svým kontrastem, barevností, vzdušností a otevřeností. Hlavním materiálem vnějšího pláště je sklo. Jako protipól ve dvoře umístněných lodžií vyčnívají do ulice pochozí římsy - taková je definice úzkých lávek podle stavebního zákona. Balkóny jsou zde zakázané. Navíc jsou také prosklené. Stephanie Lichtwitz - známá grafickým ztvárněním kulturního domu ve Štýrském Hradci - nechala skleněné tabule potisknout nepravidelnou spletí zelené flóry. Na fasádě tak rozehrála flexibilní džungli ve stimulujících odstínech zelenej. Zjednodušený obraz louky, nahrazený jednoduchými stébly, rozehrává fantazii. Svoje kouzlo neztrácí ani za sychravého podzimu, či v mrazivých zimních dnech. V optické hře vrhá grafická zeleň na svoje okolí působivé stíny a opticky filtruje šedivé okolí. Pro interiér je čistě funkční záležitost, pro exteriér městská poezie. Mezi ně jsou rozvrženy balkónové dveře. Barevné panely opticky částečně uzavírají a rytmizují maximálně otevřenou a transparentní fasádu. Zároveň slouží jako průchozí - spojovací - prvek a umožňuje úplné propojení s okolím. Tímto „opatřením" je fasáda redukovaná na minimum. Co se týká velkosti i koncepce, byty jsou maximálně variabilní. Základem je železobetonový skelet a kompaktní obslužné jádro v méně prosvětlené centrální části. Okolo jsou flexibilně uspořádané příčky. Struktura je otevřená každému řešení. Jsou realizovatelné všechny tři principy a od budoucích majitelů nezávisle volitelné - na západ do dvora, kde velkorysý balkón zve k „snídani v trávě", na východ do poklidné ulice, nebo příčná orientace. Hygienická jádra jsou sice navržena kompaktně a zredukovaně, s volně umístněnou kuchyňskou linkou, připravené jsou ale také pro případ další přestavby na luxusní vybavení. Byty mají předsazený rozdílně hluboký balkón, který se ve dvoře dynamicky odráží od fasády. Přístupný je dvěma schůdky. První tvoří přenosný „stupínek", druhým je lavice, která probíhá podél celé fasády v jedné úrovni s balkónem a láká k „sluneční koupeli". Převýšená poloha balkónů - 43 cm nad úrovní podlahy - a řešení bez překladů, přináší velkorysé prosvětlení. Převýšení na přízemí slouží pro mezonetové bydlení - vzhledem k dvojnásobné výšce - zvlášť prostorné a slunečné. Vstupní foyer se skleněnými prvky působí vzdušně. Po stranách jsou na štíhlých ocelových sloupech v barevných nikách odstavená jízdní kola. Asfaltový povrch chodníku pokračuje bez jakékoliv spáry v podlaze do vstupních prostor. K bytovým jednotkám vede puristické schodiště z pohledového betonu, kombinované s drátěným pletivem. Žlutý výtah a vstupní dveře bytů propůjčují dobře laděnou orientaci.
Za poskytnutí textu děkujeme: www.borovickova.com
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od querkraft architekten