Kulturní centrum Montforthaus

Kultur Kongress Zentrum Montforthaus

Kulturní centrum Montforthaus
Spolupráce:Gorch Müllauer, Frank Jödicke
Adresa: Montfortplatz 1, Feldkirch, Rakousko
Investor:Město Feldkirch
Projekt:2010-14
Realizace:2012-15
Užitná plocha:10840 m2
Zastavěná plocha:2552 m2
Plocha pozemku:11689 m2
Obestavěná plocha:60557 m3


Tam, kde se střetá Lichtenštejnsko, Švýcarsko a Rakousko, leží Feldkirch. S novým Montforthaus získalo město víceúčelový kulturní dům pro pořádání veřejných shromáždění, bálů, koncertů a divadlo s letní terasou ne střeše. Berlínští architekti Hascher Jehle záměrně proti sobě postavili tradiční materiál jurského vápence, který posloužil jako obklad zakřiveného tvaru moderní budovy. Vznikl tak svébytný objekt, který se obezřetně proplétá středověkou strukturou. Solitérní budova bez jasně definované čelní nebo zadní strany disponuje průběžnou fasádou.
Při vstupu návštěvníky uvítá zasklené čtyřpodlažní atrium vysoké 15 metrů s volně utvářenými ochozy. Působivé skulpturální schodiště vede spirálovitě k horním sálům. Na ploše 12700 m² vznikl malý zlatý sál, bronzově zbarvený víceúčelový sál, seminární část a hlavní velký sál. Posledně zmiňovaný sál může hostit až 3000 osob a má vnitřní obklad z hrušňového dřeva. Velké prosklené plochy ve svisle členěné kamenné fasádě vedou dialog mezi vnitřkem a vnějškem: velký sál je z náměstí jasně patrný, zatímco uvnitř se městské panorama proměňuje v působivou kulisu. K obkladu fasády bylo zapotřebí přes 2150 m² jurského kamene, přičemž některé z nich dosahují délky až dva metry. Rozehrané spáry proměňují plochu fasády ve zvlněný závěs.
Po důkladných průzkumech město Feldkrich dospělo k tomu, že rekonstrukce původního objektu Monfrothaus ze 70. let minulého století není možná, a tak se rozhodlo postavit na stejném místě nový koncertní a kongresový dům. Při vyzvané soutěži pro evropské ateliéry nejvíce přesvědčil návrh Hascher Jehle a Mitiska Wäger s jejich citlivým ztvárněním zasazeným do historického prostředí. Montforthaus nikde nevyčnívá. Podařilo se vyřešit stísněnou situaci v okolí Ziegelhofgasse a Entenbachgasse a zároveň byl ponechán dostatečný prostor před sedm metrů vysokou památkově chráněnou městskou hradbou. Vzniklo také nové příčné propojení z okouzlující uličky vedoucí do starého města, směrem nádvoří gymnázia vzniklo víceúčelové náměstí a hlavní vstup se obrací směrem do zeleně v Rösslepark.
Měkce plynoucí skulptura nabízí ze všech svých stran působivé pohledy. Na historické město se napojuje obíhající foyer, které ústí do hlavního sálu. Vertikální stupňování objektu bere zřetel na výšku říms okolním budov: příjezd nákladních automobilů k zásobování jeviště se odehrává z nižší úrovně gymnaziálního dvora. Celý objekt je završen střešní terasou s pohostinstvím. Svisle členěná kamenná fasáda ze světlého jurského vápence rovněž přispívá ke zdrženlivému vzhledu budovy. Celkem bylo použito 880 vápencových desek širokých 30 cm.
Velkoryse prosklený hlavní vstup vede přímo do foyer s výškou přes všechna podlaží. Souvislé prostorové kontinuum s galeriemi, víceúčelovými prostory a rozmanitým průhledy je přístupné po plasticky ztvárněném schodišti. Vířivý pohyb je ztvárněný bílou vápennou hlazenou omítkou (omyvatelný nátěr z hašeného vápna, olivového oleje a mýdla), bíle lazurovaného dřevěného zábradlí a světelných pásů z LED diod. Podlahu tvoří bezespárové betonové teraco. Všechny stěny jsou bíle natřené pouze s výjimkou velkého sálu, kde je obklad z hrušňového dřeva. Galerie se sousedním malým sálem jsou zlatě zbarvené a víceúčelová hala v přízemí je bronzová. Podlahy ve všech těchto prostorách jsou z bělených dubových vlysů. Hlavní sál má kapacitu pro 3000 diváků při popových koncertech. Pro činohru se počítá s 1100 místy k sezení. Otočné prvky v hledišti sálu i nad jevištěm umožňují proměnlivou akustiku. Stejně tak je přemístitelné pódium i vybavení židlemi. Všechny přístupové cesty probíhají kolem fasády, čímž ukazují navenek čilý život uvnitř a zároveň slouží jako promenády s výhledem na město. Montforthaus je veřejně přístupný v průběhu celého dne, neboť se u hlavního vstupu nachází prodejna lístku a městská informační kancelář. Pod Monforthaus leží vjezd do podzemních garáží a na náměstí kolem vznikly nové ostrůvky zeleně. Monforthaus tak představuje výrazný bod pro další rozvoj vnitřního města Feldkirchu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Hascher Jehle Architektur