Konferenční centrum Favrholm

Konferenční centrum Favrholm
Spolupráce:Kathrin Hanf, Remco Wieringa, Paul Stavert, Geurt Holdijk, Laura Alvarez, Elke Demyttenaere
Adresa: Brennum Park 1, Hillerød, Dánsko
Investor:Novo Nordisk
Realizace:2011
Užitná plocha:7000 m2
Jedná se o rekonstrukci a rozšíření statku “Favrholm“ poblíž dánského města Hillerød na nové podnikové a konferenční centrum globální společnosti Novo Nordisk zaměřující se na zdravotní péči. Bíle omítaná zděná budova s doškovou střechou z počátku 19. století se nachází na jižním předměstí Hillerødu na malé vyvýšenině u jezera. Statek s bohatou historií byl v roce 1964 vyhlášen národní památkou.



V 90. letech koupila areál společnost Novo Nordisk - největší světový producent inzulinu, který areál přeměnil ve výrobní zařízení a kanceláře.
Historická část stavby, kde se nachází hlavní vchod, hrála klíčovou roli v historii firmy. Vůbec poprvé zde byl extrahován insulin ze slinivky krav. Možná právě díky tomu byl vztah firmy k této stavbě tolik důležitý.
SeARCH byli jedni ze čtyř vyzvaných účastníků, jejichž úkolem bylo transformovat stávající areál na vzdělávací komplex. Cílem návrhu bylo vytvořit nový typ konferenčního centra, více dynamický a interaktivní, který by sloužil jak zaměstnancům, tak i hostům. Architekti na projektu úzce spolupracovali s dánskými památkáři (KUAS).
Ze stávajícího západního křídla zbylo jen obvodové zdivo, které bylo vyplněno pokoji pro hosty a fitness centrem. V centrální části objektu se nachází vstupní lobby, jídelna a prostory sloužící administrativním účelům. Z historické části je návštěvník veden po schodišti dolů, kde se otevírá prosklený výhled na krajinu s jezerem a hnízdícími divokými ptáky. Ve spodním podlaží se rovněž nachází několik konferenčních místností a salónků. Zasedací místnosti mají půdorys kravského ucha. Každá se trochu liší tvarem, velikostí a materiálem. Celá nová část severního křídla se nachází v násypu pod historickou budovou a má zelenou střechu, tak zůstává pohled na hlavní část statku zachován.
Dle požadavků nebylo na exteriéru historické budovy nic změněno. „Naším cílem bylo zachovat atmosféru domu, aby ji udržel a dokázal demonstrovat, že budova měla dříve jinou funkci“ tvrdí projektový architekt Kathrin Hanf.
Nově postavené pravé křídlo je symetrické s levým a obnovuje původní historické obdélníkové nádvoří statku. Materiálově i tvarově se pravděpodobně inspiruje bývalou stodolou, která tu údajně stávala. Tvar střechy navazuje na historickou a postupně se láme ve tvary nové. Vzniklá nová část respektuje geometrii a organizaci starého objektu. Materiálové zpracování zdůrazňuje přátelské napětí mezi starým a novým.
Vysoká kvalita zařízení a ekologická opatření vytváří udržitelnou budovu s optimálním vnitřním klimatem a minimální spotřebou energie.
Barbora Jandová
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od SeARCH