Knihovna a společenské centrum Sant Antoni

Knihovna a společenské centrum Sant Antoni
Adresa: Carrer del Comte Borrell, 44-46, Barcelona, Španělsko
Realizace:2008


Knihovna Joan Olivier a centrum pro seniory v bývalé průmyslové čtvrti Sant Antoni se nachází uvnitř jednoho z typických barcelonských bloků. Slepé uliční fasádě vévodí široký průjezd, který nasává kolemjdoucí do vnitra obytného bloku, kam architekti navrhli nové náměstí a kolem něj rozmístili veřejné funkce. Nad vstupem jsou mezi dvě kovové věže vklíněny skleněné bloky sloužící návštěvníkům a zčásti i zaměstnancům knihovny. Po impozantním vstupu uvnitř bloku konkuruje vysoký cihlový komín, který je pozůstatkem bývalé továrny. Úzký pás čítárny denního tisku a časopisů se v přízemí omotává kolem dvou stran nového náměstí. Předsazené kovové žaluzie pomáhají zastiňovat prosklené místnosti. Prostor mezi fasádou a svislými černými pásy připomíná tradiční španělské pavlače. Ocel je u RCR v oblíbě a uplatňují ji do důsledku i v tomto projektu. Tento materiál použili na fasádu a přes schodiště, zastínění až po zařízení nábytkem. Umírněný tmavý tón a zklidňující chlad materiálu výrazně kontrastuje s barevným gejzírem okolních bytových domů. Aby mohla zůstat velká část náměstí volná, musela se část stavebního programu (soutěž původně počítala i s nerealizovanou kancelářskou budovou) vtěsnat do podzemní.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od RCR Arquitectes