Kancelářská budova Picasso Center

Kancelářská budova Picasso Center
Spolupráce:Jakob Frischknecht, Nathalie Spahn
Adresa: Brunngasslein 12, Basilej, Švýcarsko
Investor:UBS (CH) Propert Fund – Swiss Commercial «Swissreal»
Realizace:03.2008


Budova stojí na význačném místě Picassoplatz. Jedná se o rohovou parcelu v blokové zástavbě převážně šestipodlažních domů. V sousedství se nachází významné budovy, mezi nimiž je i umělecké muzeum a samostatně stojící sídlo společnosti Baloise Insurance Company. Pro blokovou zástavbu v této oblasti je typické, že raději než aby se domy řadily přímo k uliční čáře, tak mnoho z těchto pravoúhlých staveb z 20. století uskakuje zpět. Delší strana pozemku sousedí s příjemným prostorem Brunngässlein, což je úzká ulička vedoucí do relativně otevřeného náměstí Picassoplatz. Přízemí nové stavby se záměrem vytvořit urbánní a prostorové souvislosti s předem zmíněnými budovami kopíruje z velké části uliční linii. Hmoty horních podlaží byly vykrojeny, aby mohlo směrem do Brunngässlein vzniknout malé nádvoří. Oba trakty vytváří v městotvorném gestu stavební linii nového uličního prostoru. Ve vynechané části vznikl venkovní prostor vytvářející dialog s Picassoplatz a dodávající Brunngässlein větší prostorovou šířku. V komplikovaném architektonickém prostředí je vybudování enormního stavebního objemu přijatelnou a oprávněnou urbanistickou reakcí na každou situaci.
Proporce stavby a uspořádání jejich jednotlivých částí se zakládá na modulovém systému, který je pak dále členěn v poměru 1/8, 1/16, 1/32, atd. V přízemí jsou konferenční místnosti, kanceláře a přístup do podzemních garáží. Do horních podlaží se lze dostat předním schodištěm. Umístění a přístup do obslužných prostor je kolem centrálního jádra umožňujícího přístup ze dvou stran. Patra je tak možné rozdělit do jednotlivých místností nebo ponechat jako jednu velkou otevřenou kancelář. Vysoké prostory 'atikového patra' jsou využívány pro zasedání, přestávky zaměstnanců a kanceláře. Fasáda je elegantně komponována z tmavě šedé oceli.
Peter Märkli
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Peter Märkli