House K

House K
Autor: 3LHD
Adresa: ul. Štirovnička, Záhřeb, Chorvatsko
Projekt:2004-2005
Realizace:2005–2008
Užitná plocha:595 m2
Zastavěná plocha:317 m2
Plocha pozemku:1110 m2
Obestavěná plocha:2287 m3


Projektový tým: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Paula Kukuljica, Zvonimir Marčić
Spolupráce: Romana Ilić, Ivan Milonja, Ana Penavić
číst dále
Rodinný dům K se nachází na rozlehlém pozemku mírně se svažujícím k východu, jehož okraj sousedí s lesem na úpatí kopce Sljeme. Kvůli zachování krásného výhledu na les byl dům umístěn do severozápadního rohu parcely. Objem stavby byl ovlivněn nerovnostmi parcely.
Koncept domu je inspirován tvarem ulity šneka - jednotlivé funkce v domě se rozvíjejí jedna za druhou okolo centrálního atria. Atrium vzniklo především kvůli dostatečnému proslunění obývacího pokoje a kromě něj umožňuje prosvětlení ze dvou stran i u ostatních pokojů.
Dům se maximálně otevírá směrem k louce a lesu, naopak opačným směrem k ulici  vypadá jako uzavřený přízemní objekt s nenápadnými garážovými vraty. Na rozdíl od již zmíněné ulity šneka se do domu vstupuje nenápadným vchodem v jihozápadním rohu. Od vstupu se prostor domu začíná spirálovitě rozvíjet po půlpatrech okolo atria a končí velkým obývacím pokojem s terasou a výhledem na les.
Jednotlivé funkční zóny jsou v domě s podlažní plochou 600 m² navrženy dle požadavků a potřeb jeho obyvatel a odstupňovány po půl patrech, aby bylo maximálně využito svažujícího se pozemku a dům zvenku působil jako menší, než ve skutečnosti je.
Všechny fasády jsou obloženy neupraveným teakovým dřevem. Pro podpoření konceptu založeném na spirále a vytvoření intimní a komfortní atmosféry pokračuje dřevěný obklad i v interiéru. Podlahy a některé stěny jsou tedy také pokryty teakovým dřevem, zatímco stropy a většina stěn jsou bílé. Na stěnách se objevují doplňující černé elementy, které usměrňují pohledy a usnadňují orientaci.
Zcela jinou atmosféru, než většina prostor v domě, má bazén a wellness. Atmosféra tohoto potemnělého prostoru s dominantním černým stropem s pravidelným rastrem a zvlněnou zlatou stěnou je podpořena proměnlivým RGB osvětlením, které se mění od purpurové po modrou barvu.
Pomyslnou třešničkou na dortu je střešní terasa, přístupná točitým schodištěm v atriu. Díky ní je dům nejen zázemím pro rodinný život, ale také komfortním a luxusním místem pro setkávání s příteli.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
schodiště?
Václav Kosnar
09.04.09 08:58
schodiste
karel
09.04.09 09:24
schodiste
Eva Vejskalova
09.04.09 09:45
Podesta (odpočívadlo na schodišti)
takyarchitekt
10.04.09 03:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 3LHD