Horská bouda v Dobřemilicích

Horská bouda v Dobřemilicích
Projekt:2005
Realizace:2006
Užitná plocha:86 m2
Zastavěná plocha:51 m2
Plocha pozemku:199 m2
Obestavěná plocha:378 m3


Na návsi šumavské vesničky Dobřemilice, na místě dávno zbořené chalupy, vyrostl v roce 2006 dům pro čtyři osoby. Slouží jako útočiště pro únik z civilizace, jako základna pro výlety do okolí a především pak jako útulné, před drsným klimatem chráněné místo, kam se každý rád vrací.

Tvar a měřítko stavby byly již od počátku podřízeny základní představě domu, který vychází z velikostí a charakterů drobných doplňkových stavení. Za předobraz a inspirační zdroj proto sloužily kůlny, seníky a chlívky, které po staletí mohutnější venkovské stavby doprovázely a společně s nimi se podílely na utváření místní zástavby.
Na základě tohoto konceptu vznikl kompaktní dům, jehož forma připomíná seříznutý hranol. Tři strany domu jsou prořezány pouze drobnými otvory. Na jihovýchod orientovaný obytný prostor v přízemí je naopak otevřen výhledu do zahrady. Velká okna rámující tento pohled je možné v nepřítomnosti majitelů uzavřít posuvnými okenicemi a posílit tak kompaktní charakter celé stavby.
Obě ložnice umístěné v podkroví propojuje na schodiště navazující most. Díky němu se obytný prostor přízemí otevírá až do střechy a dochází tak k vizuálnímu propojení všech hlavních prostorů domu – včetně pracovny umístěné těsně pod hřebenem střechy.
Kostru domu tvoří racionální rámová dřevěná konstrukce v modulu 900mm, která je viditelná jak v interiéru tak místy i vně budovy. Interiér je tvořen kombinací dřevěných palubek a OSB desek. Zvenku je tento skelet obložen svisle kladenými palubkami.
O co jednodušší a radostnější bylo projednávání celé stavby s investorem, o to složitější pak bylo nutné vyjasnit si konečnou podobu domu s úředníky na CHKO Šumava, zastupiteli a obyvateli obce i s jednateli několika občanských sdružení. Poté, co byly akceptovány velikost, materiál, barevnost a umístění na pozemku, stala se stěžejním bodem diskusí pultová střecha, jejíž sklon musel být oproti návrhu zvýšen na 30°.
0 komentářů
přidat komentář