Dům vyrůstající z horské louky

Dům vyrůstající z horské louky
Projekt:2012
Ročník:2014
Užitná plocha:183 m2


Koncept
Pozemek pro tuto stavbu nabízí možnost mít zde dům, který nijak výrazně nemusí navazovat na okolní zástavbu, jelikož ze tří světových stran je lemován loukou a stromořadím, které domu dává požadované soukromí. Dům navazuje na několik rodinných domů pouze ze severovýchodní strany.
Požadavkem klientů bylo vytvořit zajímavý dům s praktickým řešením. My jsme chtěli využít místo a širší kontext okolních hor a proto jsme dům nechali "vyrůst" z pozemku.
Dům je rozdělen na dvě hmoty, které jsou vzájemně protilehlé. Větší hmota je umístěna směrem na jih a směr růstu je od příjezdové komunikace ze severovýchodu směrem na jihozápad do zahrady. V této hmotě se bydlí a odehrává se zde život celé rodiny. Druhá menší hmota je umístěna na sever a je v ní vstup, garáž a skladové prostory. Tato hmota naopak vyrůstá ze zahrady směrem ke vstupu na pozemek. Střešní plochy jsou provedeny jako zelené, čímž je podpořeno plynulé začlenění domu do okolní přírody. Vyrůstající hmoty mají organický tvar a obrysově tak doplňují okolní horské panorama.

Dispozice
Dům má poměrně příjemné měřítko díky standardním prostorovým požadavkům klienta. V domě je vše, co potřebuje rodina pro klidný život. V přízemí se nachází hlavní obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem s výstupy na prostornou terasu, která je navíc krytá severní hmotou domu a vytváří tak útulné zákoutí. V přízemí je dále ložnice rodičů s koupelnou, prádelna a zázemí s technikou, garáží a zádveřím.
Horní patro patří dvěma dětským pokojům s koupelnou. Dále se zde nachází prostorný sklad, který je umístěn ve svažující se části domu pod střechou. Díky tomu je využita kompletně celá vnitřní plocha domu.

Materiály a konstrukce
Dům je postaven z vápenopískových tvárnic, které dobře akumulují teplo a vytvoří v domě dobré klima jak v zimě, tak hlavně v létě, kdy se dům nepřehřívá. Střecha je vytvořena pomocí příčně kladených ocelových nosníků.
Na fasádách byla snaha podpořit přírodní vzhled domu a tak se zde objevují vedle čisté bílé omítky i dřevěný obklad. Okna jsou v neutrální šedé barvě.

Dům je celkově pojat tak, aby byl netradiční, ale zároveň aby zapadal do přírody a hlavně, aby svým obyvatelům dělal radost. Díky horskému prostředí byla také snaha maximálně využít sluneční světlo a tak jsou všechny obytné místnosti orientovány tak, aby přijímaly maximum slunce.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
katafalk
Lukáš Staněk
17.12.15 07:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Master Design s.r.o.