Dům Karlsson

Dům Karlsson
Spolupráce: John Billberg, Fredrik Olsson, Claes Sörstedt, Måns Tham
Adresa: Tidö-Lindö, Västerås, Švédsko
Investor:Björn and Berit Karlsson

Realizace:2002
Užitná plocha:200 m2


Rodinný dům se nachází na severním pobřeží jezera Mälaren ve středním Švédsku. Objekt je umístěn v bývalé rekreační oblasti, kde byla v posledních letech většina malých víkendových domků rozšířena nebo nahrazena katalogovými projekty.
Výchozím  bodem byly jednoduché venkovské stavby a architektura švédských stodol a skladů, přičemž některé z těchto rysů lze spatřit také na typových domech v rozvolněné zástavbě Tidö-Lindö. Klienti, které tvořil manželský pár šedesátníků, si přáli postavit dům nejen pro sebe, ale také prostory, kde by mohli ubytovat své přátele a děti během návštěv.
Stavební program lze definovat do dvou částí: obytné vstupní podlaží a horní patro, které je dokončeno pouze zčásti a lze jej v budoucnu rozšířit. Návrh se snaží být co nejlevnější, proto je konstrukce založena na přísném rastru 1200mm. Díky zvolené nosné konstrukci a použití standardních stavebních prvků se podařilo udržet neobyčejně nízké stavební náklady, které jsou o třicet až padesát procent nižší než obdobný průměr.
Na rozdíl od tmavě červeného vnějšku je vnitřní prostor velmi světlý. Interiér se vyznačuje trojicí světlíků, které vstupují do podkroví a propouští shora sluneční paprsky. Dva ze světlíků se nachází mezi krátkými stěnami otevřeného obývacího pokoje a třetí světlík označuje místo schodiště u jižního štítu.
Kombinace řady pokojů s příčnými pasážemi nabízí několik alternativních pohybů po domě. Okna jsou rozmístěna tak, aby ještě zvětšili rozdílnost vnitřních prostorů. Alternativní řazení nízkých pohledů do zahrady, dalekých pohledů na jezero a horizont nebo vysoko na stromy a oblohu nahoře.
Prizmatický zevnějšek je obložen předimenzovanými dřevěnými panely z jádrového dřeva pomalu rostoucích borovic a natřených červenou kolomazí, což novým způsobem přehodnocuje staré způsoby dřevěného zastřešení, které se ve Skandinávii (především na severu Švédska a na ostrově Gotland v Baltském moři) používá po celá staletí.
Volně umístěná okna ve dvou rozměrech propichují fasády i střechu. Pevně umístěné sluneční clony doplňují již tak rozmanité světlo v interiéru stejně jako rozehrávají vzory ze světla a stínu na fasádě. Veškeré venkovní kování a detaily jsou natřeny stejnou barvou jako dřevěná fasáda.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tham & Videgård Hansson