Dostavba jižního křídla lineckého zámku

Dostavba jižního křídla lineckého zámku
Spolupráce:Robert Clerici, Lukas Negenborn, Ingomar Findenig, Werner Bauernfeind, Verena Müller
Adresa: Schlossberg 1, Linec, Rakousko
Investor:Landes Immobilien GmbH
Soutěž:2006
Projekt:2006
Realizace:2007-09
Náklady:22 000 000 Euro
Užitná plocha:9800 m2


Umělecká spolupráce: Günther Selichar, M. Erjautz, Sepp Auer
Historické památky propůjčují městům nezaměnitelnou siluetu, na kterou jsou obyvatelé hrdí a bedlivě si ji střeží. Tyto monumenty tu však nestojí odjakživa a nevznikly z ničeho. Předcházel jim odvážný krok, který v době realizace nebyl všemi radostně vítán. Při ohlédnutí o století zpět, vypadaly i pražské Hradčany jinak. Dnes by si v Čechách dokázal málokdo představit podobně radikální zásah do siluety města. Architektura odráží aktuální stav společnosti. Naši jižní sousedé nehledí zasněně do historie. Architekti v soutěžích nepřizpůsobují své návrhy všeobecnému vkusu či náladám porotců. Že se Rakušané nebojí novodobých intervencí do historické substance se lze přesvědčit na dostavbě Zámeckého muzea v Linci od Hope of Glory. Jejich vítězný návrh kráčejících ve stopách 'Grazské školy by měl v Čechách potíže obstát již jako studentský projekt na akademické půdě. Naopak v Rakousku se podařilo návrh nejen prosadit v soutěži, ale následně také zrealizovat.
Nové jižní křídlo ze skla oceli, které je více mostní konstrukcí než klasickou stavbou, doplnilo chybějící část lineckého zámku, která se zbortila při ničivém požáru v roce 1800. V požadavku na rekonstrukci a ucelení obrazu zámku na kopci nad historickým městem bylo také vytvoření nového vstupu a rozšíření výstavních prostorů Hornorakouského národního muzea sídlícího v zámku od roku 1965. Výsledný objekt se svými třicet metrů vykonzolovanými částmí napojuje na historickou budovu. V zámku tak byly znovu obnoveny komunikační vazby zpřetrhané po požáru před více než dvěma stoletími. Vznášející se transparentní konstrukce vytváří před hlavním vstupem kryté nádvoří, ale také veřejnou promenádu s výhledem na historické jádro. Do vnitrobloku byly ponechány čisté skleněné desky. Navenek směrem do města jsou před fasádu instalovány mříže z tahokovu, které filtrují sluneční paprsky a eliminují odlesky prosklené přístavby.
0 komentářů
přidat komentář