Divadlo Valle-Inclán

Teatro Valle-Inclán

Divadlo Valle-Inclán
Spolupráce:Silvia Colmenares, Manuel García de Paredes
Adresa: Plaza de Lavapiés s/n., Madrid, Španělsko
Investor:Ayuntamiento de Madrid
Projekt:2000
Realizace:2002-05
Užitná plocha:5380 m2


Nově postavené divadlo je určeno jak soudobým dramatickým dílům tak dalším moderním projektům. Tvar a rozměry parcely formují architektonický návrh, kterému dominuje volnost a proměnlivost. Budova tvoří dominantu přilehlého veřejného prostoru, který tak nabývá atraktivnosti a kvalit, které místu dříve chyběly.
Na stejném místě stál dříve promítací sál Olympia od architekta Secundina Zuaza.Byl slavnostně otevřen 14. listopadu 1926.
Nová budova je dílem architektů Garcíi Pedrosy a Angely Garcíi de Paredes. Projekt vznikl na základě dohody z roku 1999 mezi Inaem (Ministerstvo kultury) a Madridskou radnicí. Bylo postaveno dílo, které je součástí urbanistické, architektonické i kulturní přeměny této části města.
Stavba byla vyznamenána cenou Španělské architektury za rok 2007 (7.ročník)  za „integraci projektu do procesu regenerace městské čtvrti“ a za „architektonickou schopnost interaktivně členit hmotu v souvislosti s okolím.“
číst dále
Situace – Širší vztahy
Nové divadlo se nachází v madridské čtvrti Lavapiés na trojúhelníkové parcele, která je vymezena ulicemi Argumes, Valencia a Salitre.
Vzniklý přibližně trojúhelníkový blok stojí vedle náměstí Lavapiés, které dnes téměř ztratilo svůj městský charakter.

Koncept
Myšlenkou projektu bylo přispět k obnově čtvrti, kde se divadlo nachází. Také byl kladen důraz na možnou změnu využití sálů a schopnost pracovat se scénami téměř jakýchkoliv rozměrů.

Prostory
Divadlo nabízí dva výstavní sály vybavené nejmodernější technologií. Třetí prostor má multifunkční využití. Můžou se v něm pořádat konference, výstavy, dramatická čtení či přednášky.

Sál Valle – Inclán
Sál, který dal celému projektu jméno, má jednoduchou kompaktní dispozici, která je navržena jako univerzální prostor 17 x 36 metrů pro 510 návštěvníků. Sál může být uspořádán klasicky s čelní dispozicí nebo volně díky zdvihacím pódiům umístěným dole v přízemí. Pódium je 15 metrů široké a 10,5 metru hluboké. Technické prostory pro promítání a osvětlení vedou podél sálu.

Sál Francisco Nieva
Tento sál má kapacitu 150 sedadel, která jsou rozmístěna kolem jeviště. To mění svůj čtvercový tvar 14 x 14 metrů dle potřeb každé scény.

Třetí sál
Třetí sál, se 100 místy, slouží pro pořádání konferencí, výstav a večerů dramatické četby. Je navržen nad vstupním atriem divadla.

Další prostory
V budově najdeme kromě divadelní funkce také prostory pro vedení divadla, administrativu, produkci, technickou místnost CDN, sklady, pomocné sály a malé ateliéry. Moderní technické a jevištní vybavení a flexibilita jsou dnes již standardem pro tvorbu současného divadla.
Jednotlivé ateliéry se nachází nad prostorem pro zásobování. To je zajišťováno přímo z ulice Valencia ve stejné úrovni jako jeviště.
Zkušební místnost s adekvátními rozměry a výškou devět metrů se nachází nad hledištěm. Umožňuje přípravu jevištních scén včetně zavěšení dekorací a světel.
Ve stejném podlaží jako zkušebna se nacházejí kanceláře vedení a správy nového divadla. Ze všech je výhled směrem do ulice Valencia.
Šatny herců spolu se zázemím se nachází v patře pod jevištěm, v úrovni orchestřiště.

Veřejný městský prostor
Před vstupem do divadla je ponechán volný prostor, který se vizuálně otevírá směrem ke strmé ulici Lavapiés a plní funkci předsálí- skutečného urbáního vstupního vestibulu.

Konstrukce
Prosklenou fasádou se otevírají do náměstí pravoúhlé hranoly, jejichž rozpony jsou tvořeny betonovou konstrukcí. Postavení bočních ulic formuje prostory vystavěné z vyztuženého betonu s břidlicovým opláštěním a hliníkovými okny.
Divadelní tvorba vyžaduje jak dostatečně rozlehlé prostory tak také vyšší výšky sálu a jeviště.
Jednotlivé hmoty nového divadla se přizpůsobují složité parcele a stávají se součástí trojúhelníkového bloku.

Materiály
Každé ze tří hlavních hmot dominuje jiné materiálové provedení – beton, ocel nebo sklo. V interiéru vynikají břidlicové podlahy a dřevěné fíkovníkové obklady ve vestibulu.

Přední fasáda
Prosklené fasády se v noci mění v osvětlené hranoly a pouliční chodci mohou spatřit proudící diváky ve vestibulu.

Dveře
Existuje zde komplikovaný systém dveří, které propojují vstupní vestibul s přízemím hlediště a umožňují různé propojení obou prostorů.

Promítání a osvětlení
Černé hliníkové perforované pohyblivé panely tvoří zdi technického zázemí. Na stropní konstrukci jsou zavěšeny kovové lávky, které umožňují rozšíření jeviště.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Paredes Pedrosa arquitectos