Cornlofts Šaldova

Cornlofts Šaldova
Adresa: Šaldova ulice, Karlín, Praha, Česká republika
Investor:Karlin Group
Projekt:07.2005
Realizace:04.2007 – 06.2009
Užitná plocha:11290 m2
Zastavěná plocha:3150 m2
Plocha pozemku:5350 m2


Lokální architekt v ČR: Pavel Hnilička
Zahradní architekt: Vogt Landschaftsplaner
Spolupráce: Eckehart Loidolt, Veronika Hamšíková, Vladimír Kobliška, Cedric Nieser, Ivan Sališ, Kari Silloway, Alexander Spauwen
číst dále
Pražský Karlín býval kdysi předměstím, kde se stavěly továrny. Dnes továrny nefungují a čtvrť se pro svou blízkost centru stává velice atraktivní a mnoho se zde staví. Setkání starého a nového naplňuje místo silným nábojem. Náš projekt má toto setkání srostlé přímo v sobě. Skládá se ze dvou budov. Jedné staré, kterou jsme přestavěli a spojili ji s novou přístavbou ve dvoře. Původní stará budova má číslo popisné jedna a je z konce 19. století. Byla vystavěna jako lisovna řepkového oleje, který tehdy sloužil zejména na svícení. Po relativně krátké době se obecně rozšířilo svícení plynem, a tak budova pozbyla účelu. Prostory si pronajal František Křižík, který zde pracoval na elektromotorech. Po něm zde byla prodejna automobilů Praga a později pak Avia.
Původní budova je dlouhá přes 130 metrů a má rozpon 16 metrů. Stavebně je řešena se dvěma řadami sloupů uprostřed. Původní litinové sloupy na nichž jsou zaklenuty nízké cihlové klenby jsme zanechali, dřevěné sloupy a stropy musely být nahrazeny novou konstrukcí kvůli nízkým výškám stropů (původně pouze pro skladování řepky olejné) a také z důvodu požární bezpečnosti. Do rastru oken 4m jsme vkládali mezonetové byty různé velikosti a tím jsme docílili toho, že každý byt má okna do ulice i do dvora, kde je lodžie. Mezonetové byty umožňují vizuální spojení jednotlivých podlaží a navyšují tak pocitově výšku stropu.
Novostavba ve dvoře je řešena jako moderní nezávislá stavba. Má tři komunikační jádra, která vytvářejí tři objemy. Ty se pak nad úrovní prvního patra spojují a vytvářejí tak mosty, pod kterými je umožněn průchod do dvora. Pod novostavbou je umístěno parkování pro celý komplex, celkem pro 138 aut. Fasáda novostavby i fasáda staré budovy je opláštěna skleněnou fasádou s potiskem, která umožňuje regulovat míru intimity na lodžiích a v obytných místnostech. Tímto druhem opatření lze spolehlivě docílit bližšího kontaktu staveb, a tudíž vyšší hustoty zastavění.
Pavel Hnilička
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od baumschlager eberle