Centrum Ypenburgu

Centrum Ypenburgu
Spoluautor: West 8
Adresa: Oude Kustlijn, Ypenburg, Nizozemí
Investor:Rabo Vastgoed
Realizace:2003-06
Užitná plocha:100000 m2


Málokteré území v Evropě prošlo takovými proměnami jako holandská krajina. Zkrocení přílivových vln a rozvodněných řek je pro Holanďany otázkou přežití. S nárůstem obyvatelstva je spojené budování polderů pro nově zakládaná města, což trvá do dneška. Žádný jiný národ nepřistupuje k urbanismu odvážněji.
Jedním z těchto pokusů je území bývalého vojenského letiště na jihu Haagu, kde od roku 1997 postupně vzniká sídliště Vinex pro 30 tisíc obyvatel. Jednotlivé bloky byly pod taktovkou Fritse Palmbooma ztvárněny významnými architekty (Maas, Bosch, Van Gameren, Mastenbroek), nabízí odlišný komfort i míru soukromí, ale stále šlo o příměstský satelit, kam většina obyvatel jezdila pouze na přespání.
Od roku 2005 má Ypenburg svou vlastní železniční stanici a jezdí sem městská hromadná doprava. V roce 2006 po dokončení osmi obytných bloků se může město konečně pyšnit také svým centrem, jemuž dodává identitu osm nepřehlédnutelných majáků, které se volně inspirují toskánským městem San Gimignano.
Ateliér Rapp & Rapp na celkové ploše deseti hektarů navrhl 486 bytových jednotek, 490 podzemních garážových stání, 9650 m² obchodních ploch a 8550 m² veřejného vybavení. Společně s krajináři z West 8 upravili čtyřhektarový park lemující vodní kanál. Rapp & Rapp nepřistoupili na okolní soupeření architektonických forem. Vystačili si s omezeným výběrem materiálů i výrazových prostředků: šedý sokl z betonových prefabrikátů, třípodlažní nástavba z režného zdiva a pravidelný rastr okenních otvorů. Cihelná fasáda s každým podlažím ustupuje o pět centimetrů nazpět. Okenní rámy zůstávají ve stejné úrovní, čímž  se postupem vzhůru přibližují k průčelí. Na uniformním pozadí se nerušeně odehrává pestrý každodenní život. Celým územím probíhá ze západu na východ pěší zóna plná obchodů, společenských a kulturních zařízení. Nezapomíná se však ani na veřejná prostranství, umělecké instalace a sportovní zázemí.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Rapp+Rapp