Byt v srdci Prahy

Byt v srdci Prahy
Adresa: Široká 9, Staré Město, Praha, Česká republika
Investor:Martin Fenin
Projekt:jaro 2013
Realizace:léto 2014
Užitná plocha:80 m2


S: Když se řekne Staré město a Martin Fenin, co tě prvního napadne?
V: To bylo někdy začátkem roku 2013 - jeden z našich raných projektů na skvělé adrese s mladým investorem a fotbalistou v jedné osobě.

S: Pamatuješ, jak ta spolupráce vlastně začala?

V: Martin se tehdy obrátil na naše studio, jestli bychom mu nepomohli s výběrem bytu v centru Prahy, kam se příležitostně vracel. Povedlo se nám najít skvělou 3+1ku o rozloze cca. 80m² na velmi atraktivní adrese, která skýtala bohaté společenské vyžití ve dne i v noci.

S: Vybavíš si ještě, co tě na tom bytě nejvíc oslovilo?

V: Pod nánosem „opotřebení“ byla patrná původní krása a historická kvalita bytu, s velkými špaletovými okny, vysokými stropy a balkonem do vnitrobloku, který kdysi náležel ke kuchyni pro služku.

S: Jaké bylo Martinovo zadání, když s námi začal na studii spolupracovat?

Martinovi bylo tenkrát 27, bez závazků. Byt měl sloužit jako útočiště pro příležitostné přespání v Praze, ale chtěl v něm občas pořádat i menší společenské akce pro známé. Byt jsme proto rozdělili do dvou funkčních zón. Obytnou nebo spíš společenskou místnost jsme stavebně zvětšili na maximum. V centru této zóny stojí velký jídelní stůl s integrovaným varným centrem a prostorná sedací souprava, aby pojala větší počet hostů.

S: Jak je tedy členěná druhá zóna bytu?

V: Intimní část ložnice a privátní koupelny jsme schovali za repliku historických dveří (vedoucí z haly do zadního traktu bytu.) Vhodně umístěná, prostorná „walk-in-robe“ šatna tvoří zvukový filtr mezi denní a noční zónou. V nejklidnější části bytu se za stěnou z mléčného skla skrývá velkorysá koupelna se sprchovým koutem a volně stojící vanou. Původně malé a členité místností jsme vybourali, aby dostala privátní pánská koupelna náležitý prostor, ale také denní světlo s výstupem na balkon.

V: Provoz bytu jsme vyřešili elegantně. Ale vzpomeneš si, jak jsme hledali barevné a materiálové pojetí návrhu?
S: Martin neměl vysloveně materiálové či designové preference a důvěřoval našemu vkusu. Byt měl působit nadčasově, s respektem k původním historickým prvkům. Proto převažuje umírněná kombinace mořeného dřeva v tónu podlahy a bílých lakovaných prvků. Doplňky jsme ladili do šedé a černé. O to víc pak vyniknou například umělecké díla na zdech či další vybavení, kterými si Martin může kdykoliv jeho nový byt zútulnit.

Derner&Derner, DELICODE s.r.o.
0 komentářů
přidat komentář