Rekonstrukce kancelářských prostor sídla společnosti AON

Rekonstrukce kancelářských prostor sídla společnosti AON
Sídlo společnosti Aon Central and Eastern Europe, a.s. se nachází v Praze na rohu Jindřišské ulice a Václavského náměstí. Prvním naším drobným úkolem v novobarokní budově postavené roku 1896 podle návrhu Friedricha Ohmana, byla rekonstrukce jídelny. Druhým návrh malé části openspace v zadním traktu a v třetím jsme již řešili masterplan celého patra o výměře 1100 m² včetně zpracování projektové dokumentace a koordinace kompletní rekonstrukce všech prostor.

Přání investora bylo od začátku artikulováno jasně: vytvořit reprezentativní sídlo firmy, kvalitní pracovní prostředí, dostatek odpočinkových prostor a odpovídající zázemí. Kromě kapacitních požadavků na jednotlivé funkční části a důrazu na použití přírodních a kvalitních materiálů žádné konkrétní zadání nezaznělo. Důvěra a svoboda nám dala o to větší energii pro někdy náročné hledání adekvátních odpovědí na nejednoznačné otázky. Hlavu jsme si lámali především s nestandardními prostorovými omezeními a s implementací moderních technologií a ergonomických standardů do historického prostředí. To vše při maximálním zachování cenných řemeslných prvků a respektování genia loci budovy.  

Tři základní motivy, které se v prostorech celého patra v různých podobách prolínají, vzájemně doplňují a vyvažují, jsou - reprezentace, práce a odpočinek.

Do prvního z nich patří vstupní prostory s dokonalým hranolem mosazného recepčního pultu a obřím světelným mrakem. Dále hlavní jednací místnost pro 36 osob, kterou lze rozdělit na tři nezávislé meeting roomy díky speciálně vyvinutému systému posuvných akustických panelů. A nakonec VIP meeting room, které dominují majestátní kruhový stůl s palisandrovou kresbou pod klavírním lakem a v průměru dva metry velký, z jedné niti upředený lustr. Ten se na své místo dostal oknem v noci za pomoci horolezců a architektů. Své mimořádné akustické kvalitě vděčí jednací místnosti speciálně vyvinutým a na míru vyrobeným čalouněným kazetám.

Druhému okruhu jsme se věnovali v rovině péče o konkrétní pracoviště i nabídce různorodých pracovních prostředí. Všechna místa jsou vybavena ergonomickými polohovatelnými stoly. Celým openspacem proplouvají subtilní světelné profily ovládané inteligentním systémem s možností variovat míru přímé a nepřímé složky. Prostorovou akustiku obstarávají pod stropem zavěšené velkoformátové panely. Vše doplňuje zeleň na stěnách či živé stromy rostoucí přímo ze čtyři metry dlouhého parketového stolu. Každý ze zaměstnanců může využít pro rychlé setkání na stěnách hlavní chodby zavěšené čalouněné meeting pointy, odbavit hovor ve phoneboxu u dubového špalku, vyřídit krátké jednání v microoffice s pláštěm ze skla a surové oceli či využít celé řady menších jednacích místností.

Do třetice diverzitu rozšiřuje nabídka odpočinkových prostor. Jedná se o malé přesně definované body na akupunkturní mapě patra, které jsou pro fungování celku velmi důležité. V lunchroomu se potkávají kolegové ráno u vlastnoručně připravené kávy nebo při obědě u masivního dřevěného stolu s lavicemi. Mají zde možnost najít soukromí na vykonzolovaném pódiu z bílého perforovaného plechu pod jemným světlem levitujících origami svítidel. Lounge slouží jako zóna klidu k odpočinku, místo neformálního setkávání nebo jako minikino při napínavých sportovních přenosech. Wellbeing ukrytý za mechovou stěnou poskytuje možnost meditace, soustředění, soukromí a komodity nejvzácnější - ticha. Jeho pět metrů vysoký kruhový prostor vyskládaný z dřevěných profilů je využíván rovněž pro cvičení a jednou týdně zde probíhají v rámci benefitu pro zaměstnance od rána do večera masáže.

Velký dík patří investorovi za jeho nadhled, důvěru v naše schopnosti a energii vše dotáhnout až do posledního detailu. A také dodavatelům, kteří se zhostili v mnoha případech nelehce realizovatelných zadání (akustické panely, posuvné příčky, telefonní boxy, relaxační místnost…).
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Progres atelier