Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Ida Čapounová – Dům na křižovatce / Urbánní plomba
ART SEMESTR 07 – PROJEKTY Z UMPRUMKY
Slovo úvodem
A1: Vít Svoboda - Galerie současného umění + Pavilon hrochů a antilop
A2: Jakub Klaška - Urban Image
A3: Ida Čapounová - Dům na křižovatce / Urbánní plomba
DIaN: Jan Plecháč - Obchodní dům s nábytkem


3. ročník, semestrální a klauzurní páce
ateliér: Architektura III.
vedoucí ateliéru: Prof. akad. arch. Petr Keil; odborný asistent: MgA. Patrik Zamazal
(Vzhledem k nepružnému systému výměny studentů na českých školách architektury jsme zvolili trochu netradiční cestu stáže naší studentky na ČVUT Praha. Úlohu zadali pánové ing. akad. arch. Petr Hájek a Ing. akad. arch. Jan Šépka na ČVUT Praha, kam Ida v průběhu semestru na konzultace docházela.)

zadání: Úkolem semestrální ateliérové práce je řešení nového objektu v prostoru dopravní křižovatky mezi Strahovským tunelem a tunelem Mrázovka v Praze 5. Cílem je navrhnout objekt obsahující požární stanici, policejní stanici a ambulanci tak, aby nově využil a zhodnotil prostor křižovatky. Rovněž předpokládáme nové definování a vymezení tohoto území ve vztahu k okolnímu městu.

Podrobnosti zadání:

Požární stanice 2670 m² (minimální plocha)
odstavná místa pro 6 aut - 336 m²
auta příslušenství - 462 m²
zaměstnanci - prostory - 686 m²
parkování zaměstnanci - 30 600 m²
venkovní provozní prostory - 586 m²
celkem 2670 m²

Policejní stanice 2600 m² (minimální plocha)
Policejní vozy /motorky, minibusy, hlídky/ 10 míst - 150 m²
auta příslušenství - 850 m²
zaměstnanci - prostory - 1000 m²
parkování zaměstnanci - 30 600 m²
celkem 2600 m²

Záchranná stanice - ambulance 944 m² (minimální plocha)
odstavná místa pro 4 sanitky - 144 m²
auta příslušenství - 42 m²
zaměstnanci - prostory - 294 m²
parkování zaměstnanci - 16 320 m²
venkovní provozní prostory - 144 m²
celkem 944 m²

koncept / autorská zpráva:
Místo - Prostor spletence víceúrovňové křižovatky na hraně starého a nového Smíchova je hluchým místem v urbánní struktuře a bariérou v topografickém vztahu dvou kopců. Rychlý dopravní tok znemožňuje chodcům prostorem plynule proplouvat, natož v něm pobývat.

Zvolené urbanisticko-architektonické řešení vytvořilo prostor pro přidání funkcí rodinného bydlení a komerčních aktivit, jako tvůrců pozitivní městské rozmanitosti a ekonomické rovnováhy celého života stavby.

Cíl - Vytvořit propojení mezi parky na kopcích a dotvořit tak kontinuální pěší a cyklistickou cestu zeleným pásem, táhnoucí se od letenských sadů.
Nalézt vhodný princip překročení estakády a vrátit tak značnou plochu země zpět do města a některé ze sousedních domů zpět do městské hry.

Řešení - Řešením komplikované situace je maximální vyplnění mezery, urbánní plomba, funkční mega-struktura. Rychlý automobilový tok je izolovaný a protéká hmotou v tunelech. Pěší, jakoby se do ní spíše vpíjeli a zanechávali za sebou průřezy s rámovanými průhledy do města i do mraků. Dominantní postavení automobilu v tomto místě je tak potlačeno hustou sítí pěších a cyklistických cest.
Hmota této urbánní plomby je složena ze dvou vrstev. První vrstva, s vazbou na ulici Plzeňská, plní úlohu logistického napojení a obsahuje zadaný stavební program a parkoviště. Druhá vrstva obsahuje bydlení, služby a další komerční aktivity. V daném kontextu funguje jako zcela autonomní suburbánní entita, která svým drobným měřítkem nabízí novou hodnotu bydlení v centru města.
Struktura je dána racionální sítí cest, v níž opakující se paralelně běžící cesty slouží jako vedlejší, polosoukromé cesty k bytům a široké spojnice důležitých a dosud oddělených bodů tvoří hlavní cesty s obchody a restauracemi.

Projekt vznikal v ateliéru pana prof. Petra Keila pod vedením arch. Petra Hájka a arch. Jana Šépky. Děkuju všem za tuto možnost spolupráce.

hodnocení Petra Keila: Ida se především inspirovala větou ze zadání "Rovněž předpokládáme nové definování a vymezení tohoto území ve vztahu k okolnímu městu", takže se vlastní zadání stalo pouze nepatrným detailem jejího řešení.
Rozhodla se toto trochu chaotické místo překrýt několika vrstvami naplněnými službami, parkovišti a v horní vrstvě bydlením, obchody a restauracemi. Pěší komunikace horní vrstvy propojují parkové prostory nad oběma portály tunelů. Vytváří zde sympatický interiér ulic, uliček a prostorů souvisejících s jednotlivými byty.
Právě tuto část jsme zadali k dopracování v klauzurním úkolu, který byl námi a kolegy při komisionelním hodnocení oceněn známkami nejvyššími (od 1/10 až do 1/12).
Jedinou výtkou je absence pohledů z horizontu od Anděla, ulice Plzeňské a Duškové.
Autor: Kateřina Lopatová, 25.06.07 00:35
Návštěvnost: 16093 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.