Zdroj
Peter Malaga, Stella Boechat Cordeiro
Vložil
Jan Kratochvíl
10.09.2008 22:00

zpět na článek
Rio de Janeiro je druhé největší město v Brazílii po Sao Paulo. Rio je hlavním městem stejnojmenného státu Rio de Janeiro. Počet obyvatel v Riu a jeho předměstských částech v posledních letech prudce vzrostl a v současnosti čítá 11.469.000 obyvatel, zatímco v roce 1890 to byl jen cca 1 milion obyvatel (1950 - 2.930.000, 1985 - 9.086.000). Podle kategorizace městských aglomerací v článku Edwarda Soje a Miguela Kanaie v knize "The Endless City" řadíme Rio de Janeiro mezi "megaměstské" regiony, jejichž populace dosahuje počtu 10 milionů. Mimo to "Rio tvoří se Sao Paulem 'megaloměstský' region. Obě města se vzájemným spojením (jak fyzickým, tak funkčním) rozvinula, na druhé straně sehrávají různé role s odlišnou kulturní identitou v prostoru zvyšující se decentralizace, socioekonomické polarizace a teritoriální fragmentace."
0 komentářů
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.