Zastupitelé z Vysokého Mýta navrhnou varianty muzea karosářství

Vložil
ČTK
18.01.2011 13:40
Projektil architekti

Vysoké Mýto (Orlickoústecko) - V únoru vysokomýtští zastupitelé rozhodnou o podobě muzea automobilového karosářství, případně škrtnou projekt úplně. Ještě předtím se ale příští středu sejdou a navrhnou možné varianty. ČTK to řekl starosta Miloslav Soušek (ČSSD), který považuje muzeum za příliš drahé.

    Na muzeum karosářství získalo evropské dotace už bývalé vedení města. Projekt má své zastánce i odpůrce. Radnice může přijmout dotaci 59 milionů korun a dalších 45 milionů korun musí doplatit ze svého.
    "Projekt nebyl dle mého názoru zpracován dobře. Je to investice, která na dlouhou dobu ovlivní činnost města. Už teď máme dost zařízení, které velkým dílem zatěžují rozpočet," řekl Soušek.
    Město se zadluží a navíc bude platit provoz pět milionů korun ročně. Ředitel Regionálního muzea Jiřího Junka konstatuje, že bude velká škoda, pokud projekt přes zastupitele neprojde vůbec.
    "Konečně jsou peníze, aby se opravily dvě chátrající kulturní památky na náměstí. Budova soudu a věznice jsou téměř nejstarší objekty v Mýtě, navíc by se postavila jedna moderní budova navíc," řekl Junek.
    Ve Vysokém Mýtě bývala proslavená karosárna Josefa Sodomky, její nástupnickou firmou se stala Karosa, dnes Iveco Czech Republic. Regionální muzeum už vystavuje některé vozy s karosériemi Sodomky a získalo by nové prostory pro další exponáty. Architekt Roman Brychta bude chtít před zastupiteli projekt obhájit v původně navržené podobě.
    "Jsou tři možnosti, projekt zrealizujeme stoprocentně, nebo jej odmítneme. Další možností je levnější kompromisní varianta," řekl starosta Soušek.
0 komentářů
přidat komentář