Národní technickou knihovnu navštíví 1000 lidí denně

Zdroj
Leona Matušková Heczková
Vložil
ČTK
07.09.2010 16:25
Praha

Projektil architekti



Praha - Přibližně tisícovka lidí denně navštíví Národní technickou knihovnu (NTK) v pražských Dejvicích, ve zkouškovém období počet návštěvníků vždy ještě výrazně vzroste, řekla ČTK Naděžda Nová z oddělení marketingu a vzdělávání NTK. Ve čtvrtek uplyne právě rok od otevření nové budovy technické knihovny, která boduje na architektonických soutěžích. Letos se stala vítězem Grand Prix architektů, Česká komora architektů (ČKA) ji nominovala na Cenu EU za současnou architekturu (Mies van der Rohe Award).

    Státní technickou knihovnu (STK), která sídlila v Klementinu, navštěvovalo ročně kolem 50.000 čtenářů. "V NTK pak toto číslo vzrostlo téměř na 300.000 a dále narůstá," řekla ČTK Nová.
    Knihovna si dělá pravidelné ankety mezi svými čtenáři mimo jiné na internetových sociálních sítích a nechává se inspirovat jejich návrhy. "Z ankety třeba vyplynulo, že by si zákazníci přáli knihovnu rozdělit na tichou a hlasitou zónu," prozradila Nová. Na popud studentů proto knihovníci vyhlásili šesté patro zónou klidu. Upozorňují na ni cedulky i samolepky pod plánkem podlaží. Velmi oblíbená je prý u studentů noční studovna, jejíž kapacita musela být navýšena.
    Od letošních prázdnin spustila knihovna několik novinek. Čtenáři mají nově možnost využít samoobslužné tiskárny a kopírky, byly zpřístupněny veřejné počítače a začal fungovat rezervační systém na pronájmy studoven. NTK chce více novinek zveřejnit na tiskové konferenci, kterou pořádá ve čtvrtek ráno u příležitosti prvního výročí otevření knihovny.
    Stavbu navrhli architekti ze studia AK Architekti - v současnosti nese kancelář jméno Projektil Architekti. Budova architektů Romana Brychty, Adama Halíře, Václava Králíčka a Petra Leška se vyznačuje elegantním tvarem zaobleného čtverce a díky koncepci dvouplášťové fasády i nízkou energetickou náročností. NTK má unikátní systém vytápění a chlazení, který využívá akumulační schopnosti její konstrukce.
    V budově se nachází i netechnická literatura, v přízemí totiž sídlí jedna z poboček pražské městské knihovny. Lidé mohou do objektu přicházet také na kávu, na výstavy výtvarných děl nebo na přednášky.
    Výstavba knihovny stála 2,25 miliardy korun. O financování se postarala dodavatelská firma, které by měl stát knihovnu do roku 2014 splácet.
0 komentářů
přidat komentář

Související články