Kutnohorská radnice připravuje stavbu nové knihovny

Vložil
ČTK
20.07.2009 10:50
Kutná Hora

Projektil architekti

Kutná Hora - Kutnohorská radnice připravuje stavbu nové městské knihovny. Nynější budova už nevyhovuje požadavkům na moderní zařízení, je malá, nemá bezbariérový vstup a její provoz je drahý. Nová knihovna by měla stát na autobusovém nádraží. Město bude na její stavbu žádat o evropské dotace, řekl ČTK starosta Ivo Šalátek.
    "Radní už schválili přípravu projektové dokumentace pro územní řízení. Je to další krok k tomu, abychom byli připraveni ucházet se o evropské dotace. Náklady na projekt jsou 1,1 milionu korun," dodal. Projekt je podle něj velkorysý, ale městská knihovna s regionálním záběrem si to zaslouží.
    O stavbě nového zařízení se hovoří několik let. Nynější knihovna sídlí v historickém objektu v Husově ulici v centru Kutné Hory a možnosti jejího rozšíření a úprav jsou omezené. Radnice proto nechala zpracovat projekt nové knihovny. Je dílem ateliéru Projektil architekti, který navrhl mimo jiné Národní technickou knihovnu v Praze-Dejvicích. Náklady na jeho realizaci budou v řádu desítek milionů korun.
    Kutnohorská městská knihovna má více než 160letou historii. Již v roce 1843 jí několik místních lidí darovalo 840 svazků, oficiálně ale vznikla až o pět let později. První čítárna ve městě pak byla otevřena v roce 1898 ve staré radnici v Kamenném domě.
    V současnosti knihovna registruje kolem 4500 čtenářů, to je téměř čtvrtina obyvatel Kutné Hory. Ročně ji navštíví zhruba 70.000 lidí. Knihovna je navíc jednou z pěti ve Středočeském kraji, které plní takzvanou regionální funkci. Poskytuje odbornou pomoc více než 200 obecním knihovnám.
0 komentářů
přidat komentář

Související články