MVRDV zvítězili v soutěži na Rødovre Skyscraper do Kodaně

Vložil
Jiří Vojtěšek
05.11.2008 00:35
MVRDV

Holandští architekti MVRDV ve spolupráci s ateliérem ADEPT z Dánska zvítězili v tvrdé konkurenci velkých jmen soudobé architektury (BIG, Behnisch, MAD…) v soutěži na Rødovre Skyscraper do dánské Kodaně. Návrh nové 116 metrů vysoké dominanty města se pyšní kapacitou 21.688 m² podlažních ploch a po Gemini Residence je to již druhý projekt z dílny MVRDV pro Kodaň.

"Pixel koncept", tak by se dal označit design budovy složené z buněk o šedesáti metrech čtverečních, strukturovaných kolem společného jádra budovy. Jádro je tvořeno třemi kubusy umožňujícími bezkolizní rozvedení vertikální dopravy k různým funkčním celkům. Tento princip komunikace v rámci domu je jedním z prostředků umožňujících variabilní rozmístění funkcí, jejichž podíl a umístění v rámci budovy je možné přizpůsobit potřebám dnes tak vrtkavého realitního trhu. Změna funkční náplně se pak řeší pouhým redesignem interiéru dílčích jednotek.
Dům se zapojuje mezi historické věže vévodící panoramatu Kodaně. Současně reflektuje dva převládající stavební druhy v Rødovre, rodinné domy a výškové budovy, které spojuje do podoby jakési vertikální vesnice. Jedná se o první projekt mrakodrapu pro Kodaň, pro jehož koncept hrály již od počátku lokální charakteristiky okolního prostředí klíčovou roli.

V parteru budova zabírá poměrně malou část plochy pozemku, díky čemuž zůstalo více prostoru a možností řešení veřejných ploch s obchody, restauracemi a parkem.
Nejnižší část budovy je využita pro kanceláře. Buňky ve střední části objektu autoři nahustili k severní straně pozemku tak, aby na jižní straně získali kaskády prosluněných zahrad. Vytváří se tak hustá strukturu "sousedské" zástavby - vertikální vesnice s byty orientovanými na jih. Vrchol budovy zabírá hotel, jehož hosté si budou moci vychutnávat výjimečný výhled na panorama centra Kodaně.

Díky celkové variabilní koncepci mohou funkce reagovat na aktuální potřeby realitního trhu a v průběhu času se může jejich podíl v rámci budovy flexibilně měnit. Návrh nyní počítá s 970 m² prodejních ploch, 15800 m² kanceláří, 3650 m² pro bydlení a 2000 m² hotelu. V suterénu se skrývá 13600 m² vyhrazených pro parkování a nutné technické zázemí.

Dům je prezentován jako ekologický a to nejen díky značné hustotě zástavby při dodržení malého měřítka (vesnického charakteru) bydlení, ale také díky použití moderních technologií navržených v souladu s přísnými Dánskými standardy ekologického bydlení. Mimo množství energeticky působících prvků fasád je pro založení stavby plánováno využít ze 40% recyklovaného betonu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
více informací?
swoh
27.02.09 06:05
zobrazit všechny komentáře

Související články