Erick van Egeraat postaví novou radnici v Budapešti

Zdroj
EEA
Vložil
Tisková zpráva
04.11.2008 10:45
Erick van Egeraat
Erick van Egeraat associated architects EEA

Erick van Egeraat vyhrál mezinárodní soutěž na návrh radnice v centru Budapešti. Mezinárodní porota vybrala z 18 zúčastněných právě jeho projekt, který kombinuje obnovu stávající barokní budovy s novým, futuristickým křídlem a vytváří tak nové náměstí. Tento návrh ukončuje období téměř tří století nejistot na tomto pozemku v srdci Budapešti.
V souladu s podmínkami soutěže má nová radnice svými otevřenými dvory a flexibilním využitím odrážet transparentnost a demokracii, stát se fórem pro obyvatele Budapešti a přitahovat turisty. Obnoví pěší tah z hlavní třídy k Dunaji a z terasy nad vstupní branou nabídne nové výhledy na město. "Tento projekt vytváří jedinečnou možnost: posílit rozpočet města a zároveň vytvořit nové lákavé centrum Budapešti pro všechny," říká Erick van Egeraat.
Návrh EEA je založen na sloučení tří odlišných funkcí: kultury, obchodu a administrativy. Součástí je přímý vstup do stanice metra, kde byly odkryty staré hradební zdi. V parteru je budova celá přístupná veřejnosti a pojme mimo jiné obchody, kavárny a restaurace. Vyšší patra obsadí převážně pronajímatelné administrativní prostory, kanceláře města a designový hotel.
Celá fasáda, která tvoří podél hlavní třídy zeď, ztělesňuje přechod mezi starým a novým, mezi uzavřeným a otevřeným. Stávající palác se svou uzavřenou barokní fasádou přechází do polootevřené struktury organických sloupů. Ta se v ohybu mění v bránu, která definuje vstup do areálu.
Kulturní fórum je svou náplní nejvíce určeno pro veřejnost a je strategicky umístěno v samém středu komplexu. Začleňuje do něj víceúčelové divadlo, které může být využito i pro výstavy a konference. Podle Ericka van Egeraata "fórum hraje svou roli jako spojka mezi minulostí a budoucností, mezi historickou kaplí a novou budovou a mezi historickým a současným barokem, jež se doplňují a zdůrazňují".
Nová radnice o 118.000 m², z nichž bude 40.000 m² nově postavených, má být otevřena v roce 2012.
0 komentářů
přidat komentář

Související články