Next Gene 20

Vložil
Jiří Vojtěšek
08.10.2008 02:00
Zaha M. Hadid
MVRDV

Mezinárodní společnost Genuine Group s hlavním sídlem v tchajwanském Aodi vyzvala deset zahraničních a deset místních architektů k návrhu rodinných vil pro konkrétní parcelu na severovýchodním pobřeží ostrova. Do projektu se zapojila i zvučná jména světové architektury, mimo jiné: MVRDV, JDS, Zaha Hadid, Kengo Kuma a další.

Výsledná směsice projektů je přehlídkou různých architektonických názorů od minimalistických modulů po biomorfní elaboráty, všechny ale spojuje jednotný cíl, splynutí navrhovaného objektu s prostředím a snaha o hledání nových konceptů bydlení pro 21. století. Všechny návrhy by měly být zrealizovány do roku 2010.

Pozornost, kterou na sebe projekt Next Gene 20 u odborné veřejnosti upoutal, dokládá mimo jiné i zájem magazínu A+U, jenž se mu rozhodl věnovat celé své číslo. Dalším významným krokem bylo uvedení projektu za účasti všech autorů 11. září na benátském Bienále architektury, kde bude ke shlédnutí do 23. listopadu (Campo della Tana, Castello 2126/A - commissioner: Paolo De Grandis, Arte Communications).
K příležitosti otevření výstavy a úvodní přednášky autorů byl vytvořen i videoklip přejímající jazyk komiksových sešitů prezentující jednotlivé architekty jako superhrdiny:


Zúčastněn architekti:
Kengo Kuma, MVRDV, David Chun-Tei Tseng, Ian+, Ray Chen, Toshiko Mori, Shu-Chang Kung, Yung Ho Chang, Irving Huang, Fernando Martin Menis, Akihisa Hirata, Jay Wen-Chieh Chiu, Sheng-Yuan Huang, Kyle Chia-Kai Yang, GRAFT, JDS, Hsueh-Yi Chien, Kris Yao, Hailim Suh, Yu-Tung Liu

K některým z projektů:
Dům Kengo Kumy "Aimai" převzal své jméno od japonského slova popisující nejednoznačný stav a hmotu. Což vychází zřejmě z nedefinované hranice mezi interiérem a exteriérem, přírodou a domem. Stavba a její okolí se postupně mísí jedno v druhé.
Návrh od Julien De Smedt sleduje koncept hladkého prolnutí domu s krajinou. Stavba je navržena tak, aby zásahy do ní byly minimální. Objekt by měl existovat v symbióze se svým prostředím, forma je podřízena výhledům a současně uspořádána tak, aby byli obyvatelé chráněni před nezvanými pohledy kolemjdoucích.



"Jedním z hlavních cílů projektu bylo nalezení konceptu bydlení pro další generace, redefinovat životní styl a vztah mezi architekturou a krajinou," uvedl Liu Yu-Tung, koordinační architekt a účastník projektu, profesor na University of Asia v Tauchung Country.
"Jsou zde zvláštní stavby," pokračuje Liu. "Nevypadají jako typické víkendové domy, přesto tvoří zlom v tchajwanské architektuře. Jsou výrazné svou experimentální architekturou a jako takové, určeny především pro movitější taipeiskou klientelu hledající klidný domov, či jen víkendové útočiště."
Liu, který je mimo jiné držitelem doktorátu Harvardské university je pyšný na výslednou podobu projektu. Účastníci pocházející z celého světa – USA, Evropy, Japonska, Jižní Koreje, Číny i Tchajwanu vložili podle jeho slov do svých prací mnohem více úsilí než si dokázal představit. "Tchajwanská architektura tímto projektem může mnohé získat, stává se sledovanější než doposud a získává cenné mezinárodní kontakty," dodává.
(Zdroj: David Chen, Thaipei Times, 21 června, str. 16)

> www.nextgene20.com
0 komentářů
přidat komentář