ČR přispěje na Rajnišovu Českou věž v Izraeli

Praha - Téměř dva miliony korun poskytne česká vláda na stavbu rozhledny českého architekta v Jeruzalémě a zbudování pomníku českým obětem gulagů v Kazachstánu. Kabinet o tom rozhodl na svém pondělním jednání. Část z peněz se použije také na rekonstrukci hrobu plukovníka generálního štábu Vítězslava Rosíka v Etiopii.


Rozhledna podle projektu Martina Rajniše bude stát v bezprostřední blízkosti hradeb jeruzalémského Starého Města v nedávno vzniklém sídle Centra pro mladé umění, design, technologie, architekturu a nová média. Má symbolizovat blízký vztah Česka a Izraele a sloužit jako prostor pro přednášky, workshopy a kulturní akce. Věž inspirovaná tvarem kaktusu bude slavnostně odhalena příští rok 28. října, v den stého výročí založení Československa. Česká republika přispěje na stavbu 1,4 milionu korun.

Téměř půl milion korun ze schválených peněžních darů je určen na vybudování pomníku k uctění památky Čechů, kteří prošli gulagy v celém bývalém SSSR. Podle odhadu pracovníků Ústavu pro studium totalitních režimů jde až o 25.000 občanů Československa.

Ministerstvo zahraničí v materiálu pro vládu uvedlo, že takový pomník české oběti dosud nemají v žádné postsovětské republice ani v Rusku. Diplomacie navrhuje postavit ho na místě bývalého pracovního tábora Spassk v Kazachstánu, kde už stojí obdobné památníky dalších 24 států, například Finska, Francie a Slovenska. "MZV vnímá vybudování památníku jako politické gesto, kterým chce dát najevo, že nezapomíná na oběti jednoho z nejbrutálnějších totalitních režimů v historii," uvádí se v materiálu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články