Do sbírek NTM dnes přibyl model českého pavilonu Expo 2015

Vložil
ČTK
24.01.2017 19:45
Praha

CHYBIK + KRISTOF

Praha - Do sbírek Národního technického muzea (NTM) v Praze dnes přibyl model českého pavilonu ze světové výstavy Expo 2015 v Miláně, k vidění bude v expozici Architektury, stavitelství a designu. Novináře o tom dnes informoval generální ředitel NTM Karel Ksandr. Pavilon vytvořili brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof a na Expu získal bronzovou medaili za architekturu. Jeho model v měřítku jedna ku padesáti o rozměrech 1400 krát 500 milimetrů byl vyroben z plastu, dřeva a papíru.

"Dostane se po bok modelů realizovaných i nerealizovaných staveb pro světové výstavy v minulosti. Mezi ně například patří funkcionalistická perla, model pro výstavní pavilon pro výstavu v Paříži v roce 1937, který ve své době vzbudil neobyčejnou pozornost," uvedl Ksandr a doplnil, že ve sbírce expozice Architektury, stavitelství a designu jsou i návrhy pavilonů pro světové výstavy od architektů Josefa Gočára, Bohuslava Fuchse a Ladislava Machoně.

Český pavilon pro Expo 2015 v Miláně je příkladem takzvané modulární architektury, ve které lze budovy přeskládat, upravit nebo je převézt a dát jim novou funkci. Pavilon byl smontovaný z recyklovatelných modulů a návštěvníci se v něm seznámili s Českou republikou, jejími kraji a českými úspěchy na poli vědy a moderních technologií. V průběhu Expa získal několik dílčích ocenění od návštěvníků a italských médií, například jako nejpohodovější pavilon, pavilon nejvstřícnější k dětem či pavilon s nejhezčí střešní zahradou. Nyní je pavilon složen nedaleko Vizovic, kde ho chtějí otevřít 1. května 2018.

"Zatímco například Slovensko svůj pavilon prodalo za euro a následně byl zbourán, český pavilon bude ve Vizovicích ve dvou patrech využitý pro administraci firmy a výstava pro veřejnost v přízemí se bude věnovat účasti na Expo 2015 v Miláně. Přístupná bude i terasa, odkud bude možnost se rozhlédnout do valašské přírody," řekl ČTK Stanislav Martinec, jednatel společnosti KOMA Modular, která pavilon pro Expo vyrobila.

Světovou výstavu Expo 2015 navštívilo 21,5 milionu lidí, třetina z nich byla ze zahraničí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články