Rodinný dům Nida v Chile od Pezo von Ellrichshausen

Chilský ateliér Pezo von Ellrichshausen na evropském kontinentu zatím spíše jen přednáší, vystavuje a vytváří krátkodobé instalace. V současnosti je nejdostupnější kruhový pavilon v areálu benátského Giardini, který však zmizí na konci listopadu. Pokud chcete tvorbu Mauricia Pezo a Sofie von Ellrichshausen spatřit na vlastní oči, musíte se vypravit na opačný konec světa.
Pro Pezo von Ellrichshausen jsou charakteristické drsné neošetřené povrchy ze dřeva a betonu. Stejně hrubé jsou i jejich detaily. Dokonale symetrická kompozice naopak navozuje pocit výjimečnosti, přestože se většinou jedná o nevelké zakázky rodinných domů s velmi limitovaným rozpočtem.
Nejaktuálnější realizací je rodinný dům Nida v pětitisícové obci Navidad ležící dvě hodiny jízdy západním směrem od Santiago de Chile. Dům vyrostl v nové obytné čtvrti Matanzas na pozemku o rozloze 5000 m².  Objekt stojí uprostřed jehličnatého lesa s výhledem na skalnaté pobřeží.
Přísně symetrický železobetonová konstrukce svým tvarem připomíná obrácenou pagodu. Dům spočívá na pouhých osmi sloupech procházejících celou budovu, zatímco stropní desky se v každém podlaží rozšiřují. Středem domu prochází kruhové schodiště, kterým lze rychle vystoupat ze sklepa až na střešní terasu s panoramatickým výhledem do okolí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články