Dočasný památník Jana Husa od H3T architekti na Vyšehradě

Praha - Dočasný památník připomínající osobnost Jana Husa a jeho význam v dějinách bude dnes vpodvečer odhalen na pražském Vyšehradě. Instalaci v podzemním sále Gorlice navrhli Vít Šimek a Štěpán Řehoř z ateliéru H3T architekti a má podobu dřevěné hráně. V Gorlici bude do konce července.

    "Pro naše studio byla příprava návrhu dočasného památníků výzva. Dlouho jsme přemýšleli, jakým způsobem téma nejlépe uchopit. Pak nás napadlo navrhnout monumentální dřevěnou hráň, která by symbolizovala nadčasovost Husových činů a myšlení," říká Vít Šimek ze studia, které instalaci nejen navrhlo, ale i realizovalo.
    Hráň je způsob uskladnění dřeva tak, že se vyskládá na sebe za určitých podmínek. Techniku hráně dřeva ale používají i architekti pro některé dřevostavby - protože ale nezasahují do země, jen se jí dotýkají, nevztahují se na takové věže dřeva podmínky a nutná povolení, jaká musí mít každá stavba.
    Se dřevem hodně pracují i členové studia H3T, zajímají se o urbánní i krajinné prostředí, pro něž vedle tradičních staveb navrhují různé dočasné příbytky, jako třeba čajové domky nebo sauny - pojízdné, plovoucí či závěsné.
0 komentářů
přidat komentář