V Karlíně začne stavba administrativní budovy za miliardu Kč

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
27.07.2006 14:55
Praha

schmidt hammer lassen architects

Praha - Ke konci letošního roku by se v pražském Karlíně měla začít stavět další administrativní budova. Stane se třetí z celkem pěti objektů projektu River City Prague. Náklady na výstavbu budovy nazvané Amazon Court se odhadují na zhruba miliardu korun. Dokončení je plánováno na 4. čtvrtletí 2008. Novinářům to dnes řekl Petr Urbánek z realitní společnosti Europolis.

    Z projektu River City Prague je již hotova budova Danube House a Nile House. Výkopové práce by měly začít během příštích 14 dní až tří týdnů a hotovy mají být ve 4. čtvrtletí, kdy chce Europolis vybrat generálního dodavatele stavby.
    Budova o sedmi nadzemních a dvou podzemních podlaží nabídne přes 17.400 metrů čtverečních kancelářských ploch a rovněž prostory pro restaurace, kavárnu, fitness a další služby. Počet parkovacích míst bude zhruba 250. Budovu projektovala dánská architektonická kancelář Schmidt Hammer Lassen (SHL).
    Amazon Court bude Europolis stavět spekulativně, tedy bez zajištění budoucích nájemníků. Pronajímat dokončenou budovu je podle Urbánka výhodnější pro developera i nájemce.
    Podle Petra Žalského ze společnosti Europolis dosahuje nájemné za pronájem prvotřídní kanceláře v Karlíně 14,50 až 15,50 €/m²/měsíc. Podobné nájemné se platí například také na Vinohradech, Smíchově, v Dejvicích či na Pankráci. Nejvyšší nájmy jsou v centru města, kde dosahují až 19 €/m²/měsíc.
    Součástí projektu River City Prague je i výstavba čtyřhvězdičkového hotelu a Yukon Residence, ve které se budou pronajímat apartmány především k dlouhodobějším pobytům. Nyní se hledá provozovatel, který by měl být vybrán během roku 2007. Budovy by měly být hotovy do roku 2010. Počítá se také s pěší lávkou na Štvanici. Celkové náklady River City Prague se v  současnosti odhadují na zhruba čtyři miliardy korun, řekl na dotaz ČTK Urbánek.
    Budovy se nacházejí v oblasti, které v roce 2002 postihly ničivé povodně. Podle Urbánka jsou ale budovy proti podobné vodě dostatečně chráněny. Celý areál je například zajištěn mobilními zábranami, pro případný výpadek elektřiny jsou posíleny dieselagregáty. K povrchovému ani podzemnímu zaplavení areálu by podle něj nemělo dojít.
    V současné době je na pražském realitním trhu přes dva miliony metrů čtverečních kancelářských ploch, které zahrnují nově vybudované i rekonstruované prostory. Podle předpokladů by se letos mělo dokončit dalších asi 210.000 m² a pronajmout kolem 190.000 m² kanceláří.
0 komentářů
přidat komentář