Druhá věž pro firmu Roche v Basileji od H&deM

Vložil
Petr Šmídek
18.04.2015 17:15
Jacques Herzog
Pierre de Meuron
Herzog & de Meuron

Švýcarsko roste do nebe a staví jeden mrakodrap za druhým. Basilejská Messeturm od Morger & Degelo byla se svými 105 metry sedm let nejvyšší stavbou ve Švýcarsku, než ji v roce 2010 vystřídala Prime Tower (126 m) v Curychu. Ani tato smaragdová dominanta od Gigon/Guyer si však neudržela prvenství příliš dlouho. V těchto dnech se totiž v Basileji dokončuje administrativní věž pro farmaceutickou společnost Roche. Jedenačtyřicetipatrová stupňovitá věž Roche Tower I (178 m) se svým výrazným pásovým členěním odkazuje na modernistickou architekturu Rudolfa Otto Salvisberga ze 30. let minulého století.
Přibližně kilometru po proudu Rýna se na opačném břehu řeky postupně zaplňuje dvacetihaktarový campus firmy Novartis budovami od nejslavnějších světových architektů. Autorem urbanistického konceptu je milánský architekt Vittorio Magnago Lampugnani, který nastavil jednotnou výšku objektů v campusu na 22 metrů, ale pro sebe si rezervoval dvojici výškových dominant u nového vstupu do areálu. A to byl možná jeden z důvodů, proč se firma Roche na protějším břehu rozhodla, že dokončovaná věž pro 1900 zaměstnanců nebude stačit a pověřila dvojici Herzog & de Meuron, aby ke stávající věži připojili druhou o třicet metrů vyšší padesátipodlažní věž (205 m), která bude vzhledově velmi podobná, jen se vůči prvními mrakodrapu pootočí o 90º. K výškovým domům postupně přibudou ještě čtyři objekty výzkumného centra firmy Roche (132, 72, 28, 16 m), které opět navrhli H&deM.
Uvidíme jak dlouho si Basilej udrží primát nejvyšší budovy ve Švýcarsku, neboť před měsícem byly uveřejněny výsledky soutěže na luxusní hotel v těsném sousedství Zumthorových lázní, z níž vítězně vzešel návrh 380 metrů vysoké věže od kalifornského ateliéru Morphosis.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články