MVRDV vyhráli soutěž na vídeňskou Turm mit Teille

Vložil
Jan Kratochvíl
24.01.2015 15:15
MVRDV


Vídeň - Developerská společnost BAI zveřejnila vítězný návrh z architektonické soutěže na polyfunkční věž v sousedství slavných vídeňských Gasometrů - "Turm mit Teile (Věž s pasem)". V soutěži zvítězila nizozemská kancelář MVRDV. Dalšími účastníky byli mj. Dominique Perrault, Bevk Perović arhitekti, Delugan Meissl, Sauerbruch Hutton nebo Nieto Sobejano AR-quitectos.
     Na projektu věže, která by se měla začít stavět v roce 2016, bude MVRDV spolupracovat s Bollinger + Grohmann Ingenieure Wien (konstrukční řešení) a Cody Consulting (energie a udržitelnost). Věž bude vysoká 110 metrů a je zajímavá tím, že její nejnižší partie umožňuje díky deseti vytočeným podlažím zastínit sousední parcely maximálně na dvě hodiny denně. Winy Maas (55) k podmínce oslunění podotknul, že "díky tomuto omezení jsme vytvořili nevídanou věž," a vzápětí dodal: "Věž se štíhlým pasem - není to klasická definice krásy?"
     MVRDV nevyužili lichoběžníkovou parcelu úplně, díky čemuž mohla být původní výšková regulace 75 metrů změněna na 110 m. Věž má čtvercový půdorys a čistá užitná plocha dosahuje 80% z celkové plochy podlaží. Fasáda bude umožňovat přirozené větrání. V podzemí věže bude parkovat až 110 automobilů. V bezprostřední blízkosti domu se nachází stanice metra.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Celoskleněný
robert
26.01.15 12:22
zobrazit všechny komentáře