V parku v Praze 14 vyroste nová rozhledna podle Rajnišova projektu

Zdroj
SMART Communication s.r.o.
Vložil
Tisková zpráva
04.06.2014 16:45
Martin Rajniš
Huť architektury Martin Rajniš

Po opravdu dlouhé době se Praha dočká nové rozhledny s pracovním názvem Doubravka. Půjde o unikátní dřevěnou konstrukci vysokou bezmála 22 metrů, kterou podle návrhu známého architekta Martina Rajniše uvažuje Praha 14 umístit jako dominantu nového volnočasového areálu v lokalitě Na Čihadlech nad Rokytkou. Aby tým architekta Rajniše z Huti architektury ověřil původní konstrukční prvky a celý návrh věže v praxi, začne už tuto neděli 8. června vyrůstat zkušební objekt na břehu Kyjského rybníka. Půjde o zhruba 12timetrovou konstrukci, kterou dvacítka studentů ze tří fakult architektury začne stavět z náletových dřevin.

V případě realizace Doubravky získá Praha 14 naprostý unikát - téměř všem stavbám architekta Rajniše se dostalo značného prostoru a ohlasu, ať šlo o Poštovnu na Sněžce, rozhlednu Bára II v Chrudimi nebo Maják a muzeum Járy Cimrmana v Příchovicích. Co realizace, to originál a nový přístup k práci s obnovitelným materiálem - dřevem. Ostatně, i za své vizionářství obdržel před pár dny v Paříži Mezinárodní cenu za udržitelnou architekturu…

"Rozhlednu vnímám jako dominantu, která naší městské části zatím chybí. Proto jsme se rozhodli navázat spolupráci s architektem Rajnišem, který je známý svým odvážným přístupem a využíváním přírodních materiálů. Jsem přesvědčen o tom, že rozhledna a její okolí se stane atraktivním místem nejen pro naše obyvatele, ale i ostatní Pražany a ukáže Prahu 14 jako místo, kde se stále něco děje a kde je také příjemné žít," míní starosta Radek Vondra.

Chystaná věž se stane vedle úspěšného projektu Rajský vrch, revitalizace parku Na Čihadlech a u Kyjského rybníka, oblastí Hloubětína a dalších míst, jejichž obnova již probíhá nebo brzy započne, dalším dokladem atraktivity Prahy 14. Ta chce v budoucnu prodiskutovat ideový záměr stavby věže se svými občany.

Workshop se studenty, kteří se od 8. června budou na stavbě podílet, budou moci obyvatelé pozorovat na břehu Kyjského rybníka. Současně si budou moci prohlédnout prezentaci geneze návrhu Doubravky i dalších realizací Martina Rajniše a jeho týmu. Výstavu doplní i informační panely odboru rozvoje městské části Praha 14 představující několik nových projektů revitalizace, volnočasových a sportovních aktivit nebo zeleně v lokalitách Černý Most, Kyje nebo Hloubětín.

Výsledky práce studentů a týmu Huti architektury budou k vidění už o dva týdny později o víkendu od 20. do 22. června. Zde návštěvníci získají podrobnější informace o projektu a detailech samotné věže - aktuální program bude zveřejněn na webových stránkách městské části Praha 14.

Partnerem návrhu a realizace je společnost Landia Management s.r.o., která aktuálně spouští prodej bytů ve dvou nových projektech na Praze 9, respektive 14 a 18 - Rajský vrch a Živé Letňany.
0 komentářů
přidat komentář

Související články