Východoevropan koupil v Londýně byt za rekordních 140 milionů £

Londýn - Rozžhavený londýnský trh nemovitostí zaznamenal další rekord. Nejmenovaný boháč z východní Evropy koupil nevybavený střešní apartmán v jednom z nejluxusnějších londýnských projektů One Hyde Park za 140 milionů liber, tedy 4,7 miliardy korun. Agentuře Reuters to dnes sdělil zdroj obeznámený s prodejem.
    Nick Candy, který je jedním z developerů okázalého projektu na jižní straně Hyde Parku, potvrdil, že jeho firma CPC Group prodala střešní apartmán o výměře asi 1500 m², Cenu a jméno kupujícího ale sdělit odmítl. CPC Group, kterou vede jeho bratr Christian, uvedla, že takový byt s vybavením by přišel až 175 milionů liber.
    Dosavadní rekord v Londýně drží ukrajinský miliardář Rinat Achmetov, který za dva spojené apartmány v tomtéž projektu One Hyde Park zaplatil před třemi lety 136 milionů liber. Developer, jehož partnerem je firma Waterknights katarského šajcha Hamada bin Džasíma bin Džabra Sáního, již prodal z projektu byty za více než dvě miliardy dolarů (asi 40 miliard Kč).
    Candy ale upozornil, že některé požadované ceny v Londýně jsou už přehnané a neudržitelné. "Zažíváme dobu boomu, která je dražší, než cokoli v historii lidstva . . . Panují obavy z přehřátí trhu," řekl.
    Londýnský trh realit táhnou vzhůru svými nákupy "trofejních bytů" ruští oligarchové, čínští magnáti a arabští šejkové. Londýn je jedním z nejdražších trhů realit na světě, což vede před parlamentním volbami v příštím roce k obavám z vytlačování místních obyvatel. Ceny obytných nemovitostí v Londýně vzrostly od roku 2009 o zhruba 80 procent a silný růst prosakuje i do lokalit, kde žijí obyčejní lidé.
    Ceny realit v Británii se ještě jako celek nevrátily na úroveň před finanční krizí roku 2008, každoročně ale rostou o zhruba deset procent. Britská centrální banka Bank of England stále více varuje před riziky překotného růstu cen realit pro celou ekonomiku.
    Vysoká poptávka ale vede k nárůstu developerské a stavební aktivity. Pro příštích deset let se v Londýně plánuje výstavba více než 20.000 obytných jednotek, což je dvojnásobek plánů z roku 2011, uvedla v prosinci konzultační firma EC Harris.
    Hodnota londýnských realit je už tak vysoká, že podle realitního konzultanta Savills má nyní deset londýnských čtvrtí úhrnnou hodnotu realit odpovídající hodnotě Skotska, Walesu a Severního Irska dohromady.
    Podle britského tisku se bohatí Rusové a Ukrajinci nyní pokoušejí přesunovat své peníze právě do londýnských nemovitostí. Někteří východoevropští oligarchové si tak chtějí ukrýt majetek před případnými mezinárodními sankcemi. Odliv kapitálu z Ruska a Ukrajiny letos kvůli ukrajinské krizi prudce vzrostl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články