Nový multifunkční sál zámecké jízdárny v Litomyšli od HŠH

Vložil
Tisková zpráva
09.10.2013 22:55
HŠH architekti

Praha - Zámecká jízdárna v Litomyšli nabídla v rámci Světového dne architektury hudební zážitek v novém a jedinečném sále u nás - v sále, který se dá naladit. Multifunkční sál z dílny studia HŠH architekti tria Petr Hájek, Tomáš Hradečný a Jan Šépka respektuje dochované historické konstrukce jízdárny a vkládá do nich posuvný objekt z průsvitného laminátu, který spolu s nastavitelnými stropními panely umožňuje měnit akustické a prostorové parametry sálu.  
     "Úkolem bylo navrhnout univerzální sál pro pořádání koncertů, výstav, přednášek a dalších společenských akcí. Obtížnost tohoto úkolu spočívala ve velké době dozvuku stávajícího prostoru, který přesahoval 4 sekundy, což je dobré pro varhanní koncert, ale problém pro komorní hudbu nebo mluvené slovo. Řešení jsme našli v podobě posuvného jeviště a otočných stropních panelů, které lze nastavit tak aby zvuk odrážely, pohlcovaly, nebo rozptylovaly," popisuje architekt Petr Hájek.
     Nově vložený objekt laminátové skořepiny je tedy složen ze dvou částí - posuvného čela a pevného korpusu. V korpusu jsou umístěny šatny účinkujících, prostor techniků a sociální zázemí pro hosty. Posuvné čelo (jeviště) pojíždí po kolejnicích v podlaze a jako paravan vymezuje prostor pro jednotlivé akce. Po odsunutí slouží jako prostor techniků a po zaklapnutí jako sklad židlí. Medová barva laminátu dodává celému sálu na eleganci.
     Podlahu tvoří praktikábly umožňující zdvih pódia, elevaci hlediště nebo individuální členění podlahy při výstavách. Scénická a osvětlovací technika jsou spolu se stropními panely umístěny na nezávislé hrazdě pod stávajícím betonovým stropem.
0 komentářů
přidat komentář