Výstava „Zdeněk Dvořák – zapomenutý abstrakcionista“

Zdroj
ASGK Design, s.r.o.
Vložil
Tisková zpráva
08.07.2013 14:55
ASGK Design, s.r.o.

Zdeněk Dvořák (1897-1943) byl mimořádnou osobností české abstrakce třicátých let 20. století a jedním z řady dnes více méně neznámých účastníků protifašistického odboje, na něž by se nemělo zapomenout. Výstava tyto úseky jeho života zdůrazňuje.

Tvorba sochaře Zdeňka Dvořáka nebyla dosud souhrnně zpracována. Stejně je tomu i u struktury a aktivit významné odbojové organizace Národní revoluční výbor inteligence, k jejímž členům Dvořák patřil, a spolu s jejími dalšími protagonisty, jako byli Vladislav Vančura, Pavel Kropáček či Bedřich Václavek, za to zaplatil smrtí. Zahynul v koncentračním táboře v Osvětimi.



Podnětem k monografickému zpracování Dvořákovy tvorby se stala jeho dosud neznámá písemná pozůstalost, před lety nalezená v Literárním archivu PNP. Kromě biografických a dalších autorských archiválií obsahuje téměř kompletní fotografickou dokumentaci děl, a také konvolut devíti mimořádně zajímavých kresebných podkladů k nerealizovaným abstraktním reliéfům a řadu skic. Tento nález umožnil celostní náhled na Dvořákovu tvorbu včetně identifikace většiny dnes nezvěstných děl a stejně tak její vyhodnocení jako výtvarného výkonu, který svým zaměřením a invencí nemá v české abstrakci první poloviny 20. století, kromě Františka Kupky anebo Františka Foltýna, obdobu.

ASGK design
je autorem architektonického a grafického konceptu včetně samotné realizace výstavy. Ztvárnění architektonického konceptu představovalo nelehký úkol prezentace různorodých prvků v podobě plastik, reliéfů, kresebných podkladů, obrazů, fotodokumentace a písemných textů. Výsledné řešení zajímavým a přehledným způsobem prezentuje tvorbu a život této mimořádné osobnosti české abstrakce třicátých let 20 a citlivým způsobem doplňuje magické prostory letohrádku Hvězda.

Kurátorky výstavy: PhDr. Hana Rousová, Mgr. Bronislava Rokytová


Letohrádek Hvězda, Obora Hvězda, Praha 6 - Liboc
realizace:        
 červen 2013
investor:  
 Památník národního písemnictví
autor:      
 ASGK Design s.r.o., G. Kaprálová
spolupráce:    
T. Novák
fotografie:     
Petra Hajská

06.06. 2013 - 15.09. 2013
Otevřeno denně mimo pondělí:
10.00–18.00
0 komentářů
přidat komentář