PechaKucha Night Prague Vol. 34



PechaKucha Nights jsou živé prezentace architektů, grafiků, designérů, výtvarných umělců, fotografů, filmařů, divadelníků, promotérů a teoretiků ve speciálním formátu 20 obrázků x 20 vteřin, které v roce 2003 vymysleli a uvedli v život Astrid Klein a Mark Dytham (Klein Dytham architecture). Dnes probíhají ve více než 600 městech světa.
Třicátá čtvrtá PechaKucha Night Prague se uskuteční 12. června 2013 od 20.20 hodin v kině Aero, Biskupcova 31, Praha 3.
Vstupenky je možné zakoupit od 1. června 2013 online na www.kinoaero.cz a na pokladnách kin Aero, Světozor a Oko.
 
Vystoupí:
Vladimír Balda a Jiří Janďourek
Štěpánka Bláhovcová
Zdeněk Kvasnica
(Deep Throat)
Lukáš Kordík a Števo Polakovič
(gutgut)
Vladimír Havlík
Vojtěch Horálek
Jáchym Kliment
Martin Jančok
(P-L-U-R-A-L)
Lubica Segečová
Michal Singer
Evžen Šimera
Diana Winklerová
H3T architekti, KP-A, Jiří Žid, IUCH, Matěj Hájek, Julius Reichel, Tomáš Skála
(Zátiší)
 
Hlavním partnerem PechaKucha Night Prague je společnost Autodesk.

Projekt podporuje: Tiskárna Boom tisk, Hlavní město Praha
Mediální partneři: Era 21, Radio 1
Dramaturgie: Jana Kostelecká, Adam Gebrian, Jan H. Vitvar, Cyril Říha, Alan Záruba, Petr Babák
PechaKucha Night – devised and shared by Klein Dytham



Stručně o vystupujících:

Vladimír Balda a Jiří Janďourek
V roce 2002 vyhráli coby čerství absolventi architektonickou soutěž na rekonstrukci náměstí ve Frýdlantu. Po téměř deseti letech byl projekt podle soutěžního návrhu realizován. V. B. vystudoval FA ČVUT v Praze. Provozuje vlastní architektonickou praxi, učí na FUA TU v Liberci, žije v Oldřichově v Hájích a pracuje v Liberci. J. J. studoval Fakultu stavební VUT v Brně a FUA TU v Liberci, kde v současnosti působí jako odborný asistent. Kromě vlastního architektonického ateliéru Atakarchitekti (s Janou Medlíkovou) je občansky a hudebně aktivní, např. v občanských sdruženích Zbytek, x- fatul a hudební skupině MCH band.

Štěpánka Bláhovcová
Grafická designérka a ilustrátorka. Pracuje s přesahy do volného umění. Spolupracuje s lidmi a s institucemi, jejichž práce ji lidsky zajímá. Je pro ni důležité, aby to, na čem se podílí, mělo smysl. Pak je to práce inspirativní. Během studia prošla několik škol v ČR a v zahraničí, absolvovala roku 2008 na FUD UJEP v ateliéru Grafický design 2. Od studií je na volné noze. Její práce získaly několik ocenění v Čechách a v zahraničí, kniha Práce jako na kostele byla oceněna mj. jako nejlepší knižní layout na European Design Awards 2010.

Zdeněk Kvasnica
Malé studio grafického designu založil ve Zlíně v roce 2012 s Markem Ehrenbergem. V současné době Marka nahradil Jozef Ondrík a zkoumání hranic ironie, sakrasmu a konzumu dostalo nový rozměr. Práce DT se snaží reagovat na současný stav grafického designu a poukázat na úpadek, který vzniká. Pokouší se tak najít další cestu, která by podpořila současný vizuální marast.
 
Lukáš Kordík a Števo Polakovič
Architekti sídlící v Bratislavě. Pod značkou gutgut kombinují zkušenost se smělostí, kontextuální vlivy se soudobými trendy, pragmatismus s experimentem, výzkum s praxí. Pracují s přesvědčením, že architektura ve své různorodosti může odpovědět na otázky potřeb dnešní společnosti.
 
Vladimír Havlík

Ročník 59, vesničan, který se v osmnácti letech přestěhoval do Olomouce. Věnuje se především akčnímu umění, nejintenzivněji na přelomu 70. a 80. Let minulého století. Pomocí poetických metafor řeší mezilidské vztahy a vztah člověka k přírodě. Charakteristickými rysy jeho akcí jsou: romantika, naivita, humor, jemná ironie, úsměvný exhibicionismus…
 
Vojtěch Horálek

V roce 2010 absolvoval v malířském ateliéru Michaela Rittsteina na pražské AVU. Zabývá se malbou a tvorbou objektů. Pravidelně vystavuje. Od roku 2011 učí na DAMU.
 
Jáchym Kliment


Absolvent ateliéru Štěpána Grygara na katedře fotografie pražské FAMU. Diplomoval v roce 2012 pod vedením Jana Měřičky. Pracuje s fotografií a videem jako médiem zachycení lidské přítomnosti v krajině. Zabývá se tématy přítomnosti, entropie, významu paměti a orientace v krajině. Spolupracuje na projektech Visualist.cz, Cidrerie.cz. Od roku 2010 byl na dvouleté stáži ve Francii. Působí jako fotograf na volné noze.
 
Martin Jančok
Absolvent Fakulty architektury STU v Bratislavě. V letech 2002-09 působil v architektonickém ateliéru zerozero v Prešově. V roce 2010, po přestěhování se do Bratislavy, založil vlastní ateliér Plural. Od roku 2012 je doktorandem na FA STU v Bratislavě. Jeho největším projektem je v současnosti probíhající revitalizace žilinské neologické synagogy od Petra Behrense a její transformace na kunsthalle - Nová synagoga.

Lubica Segečová
Absolventka grafického a produktového designu na VŠVU v Bratislavě. V roce 2011 spolu se Sylvií Jokelovou a Silvií Lovasovou založily ateliér a galerii trivjednom. Od roku 2013 působí jako asistentka na FU Ostravské univerzity v ateliéru grafického designu Text / forma / funkce. V tvorbě sa pohybuje napříč dimenzemi a nic ji nebaví dostatočně dlouho na to, aby se z toho stala rutina.
 
Michal Singer
Na pozici respektovaného autora se vypracoval díky svébytnému stylu a enormní energii. Nejčastěji bývá přirovnáván k novodobému Vincentu van Goghovi, jehož osobně velmi ctí. Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách významných státních a veřejných institucí, současně patří k vyhledávaným autorům mezi soukromými sběrateli. Poslední velká výstava ARGONAUTI proběhla v dubnu a květnu 2013 v Letohrádku Hvězda v Praze 6, kde bylo vystaveno sedmdesát obrazů.
 
Evžen Šimera
Na PKNP představí dokumentaci netradičních pracovních procesů, které vedly k vytvoření uměleckých děl prezentovaných na výstavě Duch látky (GHMP, Staroměstská radnice, 2. patro, do 7.7. 2013). Tato výstava uzavírá tříletý doktorský projekt, který Šimera absolvoval na VŠUP u Federica Díaze. Kombinování uměleckých a vědeckých postupů, spoléhání se na projevy náhody a fyzikálních zákonů se v Šimerově tvorbě vyskytuje již od jeho studií na pražské AVU (u Vladimíra Skrepla). Na PKNP se dozvíte to, co na výstavě neuvidíte.
 
Diana Winklerová
Absolventka VŠUP v Praze, studovala v ateliéru sochařství pod vedením Kurta Gebauera. Aktivně se podílí na kulturním dění v oblasti vizuálního umění a hudby, vyučuje modelování na VŠUP v Praze. Ve své volné tvorbě zachází se širokou škálou médií, realizace mají nejčastěji formu soch, objektů, digitálních fotografií nebo počítačových manipulací či videa. Je laureátkou ceny Josefa Hlávky a vítězkou mezinárodní designerské soutěže Mladý obal 2011.
 
H3T architekti, KP-A, Jiří Žid, IUCH, Matěj Hájek, Julius Reichel a Tomáš Skála
Probuzení zarostlého lesoparku ve Vodňanech iniciovali Jan Vlach (Vodňany žijou), Pavel Janšta (Město Vodňany) a sochař Matěj Hájek. Vzniknuvších šest objektů (Fullerova báň Filipa Friše, Vyhlídka pro dva, Archa, Slepýš, Altán Fata Morgana a Apolo) je efemerním počátkem dalšího vývoje celého území a neobvyklým příkladem spolupráce sochařů a architektů na krajinném celku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články