Přírodní koupaliště v Riehen od H&deM

Zdroj
Naturbad Riehen
Vložil
Petr Šmídek
27.05.2013 18:15
Jacques Herzog
Pierre de Meuron
Herzog & de Meuron

Basilejská dvojice Jacques Herzog & Pierre de Meuron se po více než třech desetiletích dočkala a společně se zastupiteli města zahájili stavbu nového koupaliště v Riehen (bydliště Pierre de Meurona) u německých hranic. Dnes bezpochyby nejznámější švýcarský ateliér vznikl v roce 1978 a krátce na to se mu podařilo zvítězit v architektonické soutěži na příměstské koupaliště v Riehen. S tím, jak se měnilo umístění lázní, museli mladí architekti dokola předkládat nové návrhy, až se po dlouhých 34 letech počátkem března konečně dočkali položení základního kamene.
Hlavním cílem bylo vytvořit 'přírodní bazén', který by působil jako obyčejné koupaliště u rybníka. Pravidelný obrys 25 metrového bazénu je skrytý v 'rozpitých' okrajích plynulé přecházejících do okolních luk. Převlékací kabiny a další zázemí je ukryto za dřevěnými stěnami, které vypadají jako obyčejný plot zároveň oddělující rekreační plochu od přilehlé rušné komunikace.
Staré koupaliště muselo být v roce 2007 uzavřeno a strženo, aby ustoupilo nové bezcelní zóně mezi Lörrach a Weil am Rhein, za což německá strana Riehen vyplatila odškodnění 2,5 milionů švýcarských franků. Dalších 5,2 milionů franků odsouhlasil místní parlament již v roce 2011 a zbývající třetinu pokryje výtěžek z loterie. Stavba za celkem 10 milionů franků bude dokončena v létě 2014.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články