Vítězný návrh 'Warming Huts v.2012' od mjölk architekti

Zdroj
mjölk architekti
Vložil
Tisková zpráva
20.12.2011 16:30
mjölk architekti

VÝCHOZÍ PODMÍNKY

Winnipeg je správním městem kanadského státu Manitoba a zažívá tvrdé zimy, kdy teplota venku klesá i pod minus 40°C. Centem města protéká řeka, na jejímž zamrzlém korytě v oblasti zvané „The Forks“ město provozuje nejdelší bruslařský okruh na světě, měřící bezmála deset kilometrů.

Zadáním třetího ročníku mezinárodní architektonické soutěže „Warming Huts v.2012“ byl návrh přístřešků, resp. odpočívadel pro znavené bruslaře právě na této bruslařské dráze. Soutěž byla vyhlášena oficiálně přes Kanadskou komoru architektů a splňovala veškeré náležitosti mezinárodní soutěže.

VÍTĚZNÝ NÁVRH MJÖLK ARCHITEKTI

Návrh ateliéru mjölk byl porotou vybrán jako jeden ze tří vítězných návrhů, spolu s návrhy ateliérů z New York City a z Norska. Dalším účastníkem, který bude svůj přístřešek realizovat, není nikdo menší, než architekt Frank Gehry, který byl k návrhu a realizaci vyzván přímo zadavatelem soutěže.

Podstatou přístupu mjölk architektů je návrh stroje „POLAR HEN“, který jezdí po zamrzlé řece podél bruslařské dráhy a systémem vrták-čerpadlo-trysky provrtá díru ledem, prostrčí se hadice, říční voda se následně čerpá do sprchovacího systému, který shora pouští vodu na nafouknutý balon a tímto způsobem vyrábí průhledná ledová iglů. Do nich se mohou bruslaři na chvilku ukrýt před nepřízní počasí. Zcela transparentní ledová iglů lze dále obohacovat (barevná světla, fluorescenční barviva, atd.) a vytvářet tak díla na pomezí architektury, designu a umění.

V rámci vítězství v soutěži jsou mjölk architekti do Winnipegu pozváni na konci ledna 2012, kdy po dobu jednoho týdne proběhne realizace všech vítězných návrhů. Český tým tvoří celkem šest architektů z ateliéru mjölk a výtvarník Richard Loskot. Doprovázet je bude profesionální filmový štáb, vedený režisérkou Lucií Královou, kteří budou o celé akci natáčet dokumentární film.

Lednová expedice POLAR HEN by může uskutečnit díky podpoře společnosti LICON, libereckého výrobce designových radiátorů, které patří velké poděkování za podporu propagace české architektury v zahraničí.

Více informací >
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Francouzská účast
Mjölk architekti
20.12.11 04:27
zobrazit všechny komentáře

Související články