V Hamburku se u soudu začal řešit spor o novostavbu filharmonie

Vložil
ČTK
18.11.2011 16:35
Herzog & de Meuron

Foto: © Oliver Heissner
Hamburk (Německo) - Před hamburským zemským soudem dnes začal a zároveň skončil proces, v němž jde o obrovské zpoždění při stavbě nové budovy místní filharmonie a potenciálně také o desítky milionů eur penále. Německé hanzovní město se rozhodlo soudit se stavebním koncernem Hochtief, jemuž realizaci projektu impozantní koncertní síně od švýcarské architektonické dvojice Herzog & de Meuron svěřilo. Během slyšení se ale obě strany domluvily, že budou spor řešit mimosoudní cestou.

    Podle původních plánů měla být budova hotová v roce 2010 a Hamburk od firmy Hochtief žádal 200.000 eur za každý den prodlení. Zodpovědní úředníci vyčíslili, že stavební firma se dosud oproti plánům zpozdila o 14 měsíců. Penále ale chce město vyčíslit za 11 měsíců, protože tři měsíce průtahů připisuje na svůj vrub.
    Podle poslední platné úmluvy měla firma novostavbu dokončit koncem letošního listopadu, nyní ale oznámila, že termín se posunuje pravděpodobně na jaro 2014. Právě kvůli nekonečnému protahování stavby se město rozhodlo jednat - odsouvání termínu dokončení totiž stavbu značně prodražuje. Zatímco první studie odhadovala cenu na 77 milionů eur, nyní se mluví už o 323 milionech eur a částka zdaleka nemusí být konečná.
    I když se strany u soudu dohodly, že proces zastaví a budou spor řešit mimosoudně, čeká je ještě dlouhá cesta ke smíru. "Shodli se na tom, že se neshodnou," shrnul lapidárně postoje firmy a města mluvčí soudu.
    První návrh Labské filharmonie připravila kancelář Herzog & de Meuron v roce 2003. Impozantní prosklená budova se třemi koncertními sály, hotelem, luxusními byty se má stát novou dominantou námořního přístavu, zatím je však hlavně příčinou sporů. Kromě neshod mezi investorem a stavební firmou mají výhrady i autoři návrhu. Pierre de Meuron například dlouho vyjadřuje silné výhrady vůči projektantovi, společnosti Adamanta, který podle něj záměrně zvyšoval náklady. Při přípravě projektu prý selhalo i město, když podcenilo dohled. De Meuron o svých pochybnostech dokonce ve čtvrtek vypovídal před parlamentní vyšetřovací komisí.
    Architekti Herzog a de Meuron pracují ve společném ateliéru od roku 1978. Světovou proslulost jim v 90. letech přinesl projekt přestavby staré londýnské elektrárny na centrum současného umění Tate Modern. V posledních letech podle jejich plánů vznikla například fotbalová Allianz Arena v Mnichově s pláštěm z gumových "polštářů" nebo olympijský stadion zvaný Ptačí hnízdo v Pekingu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články