Mies van der Rohe Award 2011 získalo Neues Museum

Zdroj
Mies van der Rohe Award
Vložil
Petr Šmídek
13.04.2011 21:45
David Chipperfield

V pondělí byl v belgickém Bruselu oznámen držitel letošní Mies van der Rohe Award for European Architecture 2011. Porota, které předsedal íránský architekt Mohsen Mostafavi (bývalý ředitel AA v Londýně a současný děkan Harvard GSD), ocenila projekt britského architekta Davida Chipperfielda na rekonstrukci Neues Museum v Berlíně. Autor rekonstrukce je současně držitelem letošní Zlaté medaile RIBA a samotný projekt  již stačil sklidit několik významných ocenění.
Předseda poroty projekt vychválil těmito slovy: „Jen zřídkakdy mohou architekt a objednavatel zakázky společně vytvořit dílo takového historického významu v celé své komplexnosti – zejména pak takové, které kombinuje památkově chráněnou obnovu původního stavu s novostavbou. Místo, aby byly rozdíly mezi starými a novými prvky skryty, tak se minulost spojuje se současností, čímž vzniká jedinečná mnohovrstevná stavba.“
Cenu pro mladé architekty si překvapivě odnesli katalánští architekti Ramon Bosch a Bet Capdeferro za projekt “Casa Collage“ ve španělské Gironě.
Cena Evropské unie za současnou architekturu a zvláštní cena pro začínající architekty jsou Nadací Mies van der Rohe a Evropskou komisí udělovány každé dva roky. Smyslem ceny, s jejímž udělením je spojena i finanční odměna 60.000 EUR, a celé soutěže je ukázat tvůrčí potenciál, podpořit inovativní řešení a upozornit veřejnost na to, jak významnou roli hraje moderní architektura ve společnosti a jak ovlivňuje kvalitu života v evropském prostředí. Kromě Davida Chipperfielda byly v šestici letošních finalistů tyto ateliéry: Martine De Maeseneer Architecten, Zaha Hadid Architects, Ateliers Jean Nouvel, Bernard Tschumi Architects a Architectenbureau Koen van Velsen.
Slavnostní předání ceny se uskuteční 20. června 2011 v barcelonském pavilonu od Ludwiga Mies van der Rohe.

Více informací >

0 komentářů
přidat komentář

Související články